Udruga vozača i automehaničara Podsused - Velika Gorica
Gallery


Keywords

Top posting users this week

Poll
Affiliates
free forum


Obavijest iz sindikata

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Obavijest iz sindikata

Postaj by Beli on 15/2/2012, 14:54


Zagreb, 03. veljače 2012

OBAVIJEST ČLANSTVU I DRUGIM RADNICIMA ZET-a

Nakon mnogobrojnih upita članova sindikata i drugih radnika ZETa, da li će biti isplata regresa za radnike koji su bili na godišnjem i nakon što je sindikat vozača i prometnih radnika uputio dopis Upravi holdinga za poštivanje TKU o isplati regresa sukladno istom, tj da se radniku koji ide na godišnji regres isplati na plaći za mjesec u kojem je ostvario navedeno pravo iz Uprave ZG Holdinga je stigao odgovor. Uprava će poštivati TKU i radnicima koji su ostvarili navedeno pravo isto ce biti omogućeno. Svi radnici ZET-a koji su koristili godišnji odmor u prvom mjesecu dobiti će regres na plaći za isti, te će se nastaviti takvom dinamikom za svaki slijedeći mjesec. Očekujemo da će Uprava poštovati u cijelosti odgovor koji je Sindikat vozača i prometnih radnika dobio.

Predsjednik Udruge sindikata
Anto Jelić

_________________
SRETNO
avatar
Beli
Moderator
Moderator

Broj postova : 202
Join date : 25.01.2011
Lokacija : Podsused

[Vrh] Go down

Zapisnik izvršnog odbora sindikata ZET-a

Postaj by Beli on 19/2/2012, 13:00

Problematika autobusnog prometa
Z A P I S N I K
sa sastanka USVPRH AP PODSUSED

Sastanak je održan u prostorijama AP Podsused dana 15. veljače 2012.g. sa početkom u 12 sati.Sastanku su prisustvovali:

g. Jelić Anto - predsjednik sindikata USVPRH 7. Bedenik Đuro
1. Batina Tomislav - dopredsjednik sindikata USVPRH 8. Pintek Mladen
2. Štaba Stjepan - predsjednik I.O. AP Podsused 9. Bošković Alojz
3. Jure Kolaković 10. Šoštarko Nenad
4. Strabić Željko 11. Junković Ivan
5. Svečak Zdenko 12. Klasić Josip (opravdao nedolazak zbog bolesti)
6. Bručić Dragutin 13. Špehar Ivica

Uzvanici: 1. Baričević Dubravko - direktor podružnice ZET
2. Smolčić Stjepan - direktor autobusa ZET
3. Podbojec Željko - rukovoditelj AP Podsused
4. Žagar Miljenko - šef prometa AP Podsused

D N E V N I R E D

1. Aktualna problematika
2. Tehnička ispravnost vozila u zimskoj eksploataciji
3. R a z n o

Ad. 1. i Ad.2.
Štaba Stjepan:

Sastanak je otvorio predsjednik I.O. AP Podsused g. Štaba Stjepan pozdravivši sve prisutne, posebno g. direktora i ostale uzvanike, a potom je objavio dnevni red, te sastanak započeo uvodnim govorom osvrnuvši se na bitne probleme koji trenutno egzistiraju u pogonu.
Obrazložio je bitne probleme koji su bili 13.02.2012.g. na autobusnom terminalu Črnomerec, kada je jutro osvanulo sa pola metra neočišćenog snijega na terminalu na koji su pristizali autobusi na redovite putničke linije i tu svi redom imali probleme u prometovanju zbog proklizavanja i zaglavljivanja zglobova na zglobnim autobusima kod polukružnog okretanja, koje probleme su rješavali čak i guranjem, kako vozači tako i službujući ko-ordinator.
Iz svega je bilo jasno da je zatajila zimska služba koja je trebala očistiti snijeg sa terminala, a koja radi pod ingerencijom Centra za promet ZET-a dok je za izvješće Centru za probleme nastale na terminalu Črnomerec, bio odgovoran službujući ko-ordinator na terminalu, i o problemu izvijestiti Centar za promet i zatražiti hitno rješavanje problema.
Zimska služba je stigla na terminal tek u 09,30 sati kada je započelo čišćenje koje je sporo teklo zbog autobusa koji su se tada nalazili na terminalu u prometu ili stajanju.
Posebno je istaknuo činjenicu, kako su vozači uspješno i stručno po snijegu upravljali autobusima i prijevoz putnika obavili bez posljedica.
Pored ovog g. Štaba je iznio informaciju, kako je na remizi održan sastanak sa direktorom g. Baričevićem gdje je odlučeno da će valiatori biti ugrađeni u blizinu vozača, jer poslodavac i dalje traži da vozač vrši kontrolu karata pri ulasku putnika u autobus.
U daljem izlaganju g. Štaba je predložio i zatražio od nadležnih, da se na terminalu Črnomerec u dijelu slobodnog prostora iza perona broj 6 postavi prometni znak stajališta autobusa u smislu polaznog perona, na kojem mjestu se stalno do sada vrši prijem putnika u autobus za redoviti prijevoz do doma umirovljenika sveti Josip, navodeći da nam na opisanom mjestu često parkiranjem zaprečavaju korištenje perona vozači autobusa Samoborček i Autoturist iz Samobora.
Spomenuo je, preko jedne godine stari problem grijanja u autobusima Turske proizvodnje, kao na primjer garažni 72 i drugi iz te grupe u kojima je zatraženo da se postavi pregrada kod vozača u svrhu grijanja i što do danas nije odrađeno, osim u jednom autobusu, bez obzira na tako velik protek vremena.
Glede grijanja, nadalje je naveo problem grijanja u autobusima marke Mercedes, koja vozila su nova i trebala bi imati ispravno grijanje, a problem neispravnosti grijanja se prvenstveno svodi na činjenicu, da spremnik za vebasto grijač nije natočen gorivom, dok su ostali problemi neispravnost vebasto grijača, kako u dijelu instalacija, konektora i spojeva, tako i u funkcionalnosti rada samog grijača, a pored toga i sustav hlađenja motora nije ispravan jer motor autobusa ne doseže radnu temperaturu u trajanju jedne rane radne smjene vozača, nakon čega još uvijek temperatura motora iznosi 520C što upućuje na zaključak, da u sustavu hlađenja nema termostata, a trebao bi biti, i to ispravan.

Slijedeći problem koji je iznio g. Štaba je neodgovorno i bahato ponašanje vozača autobusa Samoborčeka i Autoturista na terminalu Črnomerec, koji stalno parkiraju svoje autobuse na dijelu kolnika kojim se ulazi u perone broj 11, 12 i dalje jer tu smetaju i onemogućavaju ulaz ili predstavljaju opasnost od oštećenja autobusa kod prolaska pored tako parkiranih autobusa, za što traži rješenje od strane odgovornih osoba, počev od ko-ordinatora te njegove stalne suradnje sa Centrom za promet i ostalih u nizu, pa sve do konačnog rješenja problema.
Naime, g. Štba osobno smatra, da u rješavanju problema treba o istom izvijestiti i poslodavce čiji vozači stvaraju opisane probleme, a to su prijevoznici Presečki-bus pored Samoborčeka i Autoturista, kako bi putničke linije broj 125, 137, i 134 mogle nesmetano prometovati.
Posebno je naveo, kako spomenuti vozači ne trebaju parkirati na spornom mjestu, jer oni imaju na svojim peronima dovoljno mjesta za svoje autobuse, za raztliku od vozača ZET-a na kojim peronima je moguće zaustaviti samo jedan autobus, a pored njih, na terminalu nam smetaju ostali prijevoznici dostave roba na kioske koji se nalaze na terminalu, kao forneti, kioski kruha i drugi.
Posebno bitan problem, naveo je nesuradnju Centra za promet ZET-a koji nije reagirao na njegova tri upućena poziva u s vezi problema stabala koja vise cijelim deblom i krošnjom na kolnik u dijelu prometnice kojom prometuju naši autobusi i što predstavlja opasnost, kako za imovinu, tako i za putnike koji se nalaze u autobusu, a problem i dalje postoji.
Centar za promet također smatra odgovornim za kodiranje glasnoće Atrona u vozilu, za što još uvijek smatra potrebnim da se ista vrati u prvotno stanje, da bi glasnoću vozač mogao regulirati.

Batina Tomislav:

Iznio je aktualni i važan problem što autobusi svi nemaju zimske gume, a pogotovo ih nemaju na pogonskoj osovini, što je nužno za prometovanje u zimskim uvjetima, kao sada kad se na kolniku nalazio snijeg, stoga je pozvao odgovorne da se stanje hitno dovede u ispravnost i ujedno da se taj i takav problem jednom riješi za sva vremena, a osobno je zagovornik, da svi autobusi u zimskom periodu eksploatacije imaju na svim osovinama zimske gume radi sigurnosti, kako putnika tako i imovine, a za primjer autobusa bez zimskih guma je naveo garažni 159 koji na pogonskoj osovini ima ljetne gume.
Od ostalog se osvrnuo na problem neodrađenog posla sa grijanjem u autobusima Turske proizvodnje, koji egzistira više od godinu dana, i za to vrijeme je riješen samo jedan autobus od mogućih 6 autobusa, dok je za autobuse marke Mercedes ustvrdio, da je nedopustivo da takovi autobusi ne griju, te pozvao odgovorne da grijanje u Mercedesima hitno dovedu u ispravno stanje.
Za rješenje problema terminala Črnomerec predložio je rješavanje sa poslodavcem, čiji vozači stvaraju probleme, dok za kompletan problem prometovanja na terminalu rješenje predlaže u sustavu.
Kao najbitniji problem ZET-a naveo je g. Batina, je prihodovanje u blagajnu za odrađeni posao-prevezene putnike u koju svrhu je spomenuo, kako su u 30 autobusa valiatori premješteni u blizinu vozača, kako bi on mogao imati uvid u ispravnost karte putnika koji se logira, i naglasio da će se i u ostalim autobusima nastaviti u tom smislu, zatim je obrazložio nužnost i potrebu suradnje kontrole i vozača u obavljanju zajedničkog posla, te je predložio, da se na linije raspoređuju kontrole koje će ubrzati naplatu prijevoza, dakle nešto slično kao što je bilo jedno vrijeme, kad su kontrolori bili na ulaznim peronima i u potpunosti rješavali ulaz samo sa ispravnom kartom.
U daljem izlaganju posebno je naveo činjenicu i problem ZET-ovog info sistema, koji u svom javljanju ne iznosi putnicima najbitniju informaciju o obvezi plaćanja putne karte, te modelima kojima se to može na siguran način učiniti, između ostalog: da se karta na mobitel treba utipkati prije ulaska u vozilo i da u vozilu treba biti već aktivirana, zatim je nadležnima postavio pitanje: vrijede li markice Meeštrović-prijevoza na kojima piše u gornjem dijelu ZET, obzirom da je po nekim naputcima rečeno, da takove opcije više ne vrijede, dok se kod putnika takove markice već uredno nalaze, glede čega je zatražio od strane poslodavca da se očituje, a nadalje, da svim vozačima omogući uvid u vrste i izgled važećih karata i isprava koje vrijede kao putne karte, kako u obavljanju radnih zadataka ne bi bilo dilema i problema o ispravnosti putnih isprava i karata.
Za info-sistem g. Batina je predložio, da se u autobusu osigura najava preko uređaja Atron, kada vozilo uđe u drugu zonu, kako bi se osigurala bolja naplata, a u vrijeme redovnog javljanja preko Atron uređaja da se putniku daje informacija, kako je obvezan po ulasku u vozilo ZET-a logirati se svojom kartom, te da je to važnija informacija za ZET od informacije koja se daje u smislu dnevno-kulturnih zbivanja u gradu.
Govoreći o problemima koje svakodnevno imaju vozači autobusa g. Batina je spomenuo neodrađenu obvezu Centra za promet, koji je prije godinu dana preuzeo obvezu i najavio rješavanje problema voznih vremena, poglavito problema linije Pantovčak, na kojoj problem predstavlja čekanje autobusa na Pantovčaku, u s vezi čega je predloženo, da se gore ne čeka polazno vozno vrijeme, već da se isto upiše kao dolazno, kako autobusi ne bi čekali, već bi se zaustavljali samo za potrebu izmjene putnika i potom nastavljali povratak, dok bi vozno vrijeme u smislu polazaka trebalo ispoštivati samo na Britanskom trgu.
U istom smislu neodrađenog rješenja problema, g. Batina je spomenuo preko godinu dana stari problem utonulih slivnika na dijelu ulice grada Bolonje na dijelu kog raskrižja sa Gospodskom i ulicom Prigornica, što ima za posljedicu uništavanje i trganje podvozja i ogiblenja autobusa koji prometuju tom trasom, a tu prolazi više linija i šteta je više nego neprocjenjiva, ali je uz sve napore problem i danas prisutan.
Kao bitan problem g. Batina je spomenuo postupak vozača autobusa u slučaju ne najave tasterom za izlazak od strane putnika, te obvezu vozača da zaustavi na svakoj stanici, te naglasio da prema dosadašnjem naputku koji je dan vozačima, vozač mora zaustaviti na svakoj stanici, a da je za taj problem formirana radna skupina koja još radi i nije donijela zaključak o tom problemu, te se isti zaključak još čeka i zaustavljanje je za sada obvezno, iako mnogi vozači već sada ne zaustavljaju autobuse na stajalištima koja nisu najavljena.
Glede opisanog problema zaustavljanja najavom, g. Batina je naglasio, da u autobusima ostalih prijevoznika upotreba najave izlaska normalno funkcionira i primjenjuje se u potpunosti, te u slučaju prijava putnika na vozače, poslodavac štiti vozača i putniku odgovara, da je dužan najaviti izlazak i da vozač nije obvezan zaustaviti bez najave.
Ovaj model najave izlaska u ZET-u nije za sada u primjeni, jer se zauzelo stav, da starije, nemoćne i ne-educirane osobe još uvijek ne znaju za tu najavu izlaska, a mnogi misle da tim tasterom otvaraju vrata i isti pritišću tek kada je autobus u stajalištu ili ga je prošao, kada je prekasno i vozač više ne može u ugibalište.
U s vezi ulaska u autobus g. Batina je iznio činjenicu, da se u ZET-u od 2007.g. nije mijenjao pravilnik o ulasku putnika u autobus, a da sada na našim autobusima uredni piše izvana, gdje se nalazi ulaz.
U s vezi visine prihodovnog dijela ZET-a kao podružnice Holdinga, ZET-u se ne knjiži naplaćeni iznos od strane putnika koja uplata je izvršena nakon sudskog postupka po prijavi za vožnju bez karte, koja vožnja je utvrđena od strane kontrolora, a koja uplata je dohodovna i trebala bi se kao takova knjižiti.

Bošković Alojz:

Iznio je niz problema koje vozač ima u dijelu svojeg obavljanja radnih zadataka, a glede zimskih uvjeta i proteklog snijega koji je stvorio niz problema vozačima, osobno smatra, da kontrolori nisu odradili svoj dio posla, nisu pregledali linije i podnijeli izvješća: koje su linije prohodne i koje nisu, a taj su posao trebali odraditi

Podbojec Željko – rukovoditelj:

U svom izlaganju je pokušao odgovoriti na postavljena pitanja i probleme, te je naglasio, da su kontrolori odradili svoj dio posla kad se radi o izvidu terena pod snijegom za brdske linije, a posebno je naveo da će poslati kontrolore da snime stanje oko problema stabala nagnutih na kolnik i da utvrde stanje sa utonulim slivnicima, zatim je naglasio svoj trud i doprinos u rješavanju problema prometovanja u snježnim uvjetima, te je osobno zvao u Centar za promet već u 06,20 sati zatim osobno g. Peru Rubinića u s vezi problema ne čišćenja snijega na terminalu Črnomerec, ali je ustvrdio propust koordinatora terminala što nije zvao a imao je razlog i problem, a očito je, da su zakazali ljudi iz ekipe za čišćenje snijega.
Glede problema Črnomerca g. Podbojec je naveo drugačiji raspored i organizaciju terminala u čemu i osobno aktivno sudjeluje i planira preuređenje tzv. bubrega u produženju perona broj 6 zatim preslagivanje perona, preusmjeravanje linije 146 na terminal.
Nadalje je informirao skup, kako će uskoro biti uređen prostor restorana u pogonu, kako bi se isti mogao koristiti od strane vozača i drugog radnog osoblja.
U s vezi problema koji je prisutan na liniji 128 za Lukšić, gdje se u istom autobusu nalaze učenici srednje škole i drugi putnici gdje svakodnevno nastaju problemi, a u sadašnjem stanju to nije moguće razdvojiti, g. Podbojec je rekao, da zna za problem, i da se radi na rješavanju tog problema.
Osvrćući se na rad vozača g. Podbojec je rekao, da još uvijek ima vozača koji na peronu ostavljaju autobuse sa motorima u radu, što omogućuje neovlaštenoj osobi da pokuša upravljati istim i da dođe do ozbiljnog problema, te i ovim putem apelira na vozače da to ne rade i da se prema radnim obvezama odnose krajnje ozbiljno, profesionalno i odgovorno.
U odgovornom i sigurnosnom dijelu g. Podbojec se ponovo zadržao na problemu prebrze vožnje autobusom i mogućnosti koja vodi u problem, te je skrenuo pažnju i zadužio nazočne da prenesu drugim vozačima da ne prekoračuju dopuštenu brzinu u prometu, jer je to prije svega za njih bitno, a potom i glede odgovornosti i čuvanja imovine i putnika, pri čemu je naglasio, da ne treba žuriti i boriti se za postizanje voznih vremena, jer to nije i ne može biti razlog za brzu vožnju.


Glede brzine kretanja g. Podbojec je naveo, da se na pet autobusa provodi mjerenje potrošnje goriva, mjerenje režima rada motora i da će se dobiveni podaci koristiti u svrhu ocjene kvalitete rada, i osobno smatra da će se vozači pozivati na odgovornost, koji će svojim načinom upravljanja stvarati štetu poslodavcu u prekomjernoj potrošnji goriva, oštećenju motora i ovjesa, pa će poslodavac odlučivati, treba li mu vozač koji mu stvara prekomjerne troškove ili štetu.
Kad se radi o šteti, naglasio je da u istu pripada vađenje relea stanične kočnice na autobusima, zatim uklanjanje ili oštećenje zujala na solo autobusima, pa je naveo kako relei i zujala imaju dvostruku ulogu i kao takovi se ne smiju uklanjati niti izvaditi iz funkcije, stoga je u cilju suzbijnja te pojave pozivao vozače na razgovor i edukaciju, što neki nisu prihvatili, i, kako je rekao, iste će slati u pravnu službu na dalji postupak jer razgovor nije polučio rezultat, ali je naglasio, da vozač „D“ kategorije mora biti svjestan svojih postupaka i odgovornosti i dužan je brzinu kretanja prilagoditi uvjetima u prometu, broju putnika i brzinu kretanja prilagoditi u okviru zakonskih odredbi.
U svojem obraćanju je predložio vozačima da ne ulaze u rizike i da se istima ne izlažu, a zatim je naglasio, da vozači ne koriste mobitele u vrijeme upravljanja i da za to vrijeme za upravljanje koriste samo jednu ruku što i zakonski nije dopušteno.

Baričević Dubravko – direektor:

U svom obraćanju je davao odgovore na postavljena pitanja, predlagao rješenja i dao smjernice za dalji rad u složenoj situaciji u kojoj se nalazi ZET kao podružnica Holdinga, a jednako tako i AP Podsused.
Za probleme koje stvaraju vozači Samoborčeka i drugih prijevoznika koji prometuju sa terminala Črnomerec istaknuo je da postoji mogućnost da se problem riješi sa poslodavcem, odnosno, ako to neće biti dovoljno, tada će gradski ured sa njima riješiti problem.
Glede zimskih guma g. direktor je naglasio, da se zimske gume nalaze na pogonskoj osovini, ali da u vrijeme kad se borimo za isplatu plača nije moguće da zimske gume budu na svim osovinama iako bi to bilo više nego dobro, zatim da mu je poznato da neki autobusi nisu dotjerani do savršenstva, ali je siguran da isti ne izlaze u promet neispravni, te da osobno ne podržava niti jednu nepravilnost, dok je za preinake na autobusima istaknuo da mora postojati i odgovornost za iste, zatim je rekao da se sve ipak odradi bez obzira ako je to možda sporijim tempom, pri čemu je naglasio, da nas i grad malo usporava kao i sistem javne nabave.
Posebno je naglasio, kako su vozači sve dobro odradili u snježnim uvjetima, i kako ih za to nitko nije pohvalio, ali i dobro odrađen posao je nama pohvala, osobno je imao uvid u stanje i uložene napore te je osobno izrazio zahvalnost za uložen napor.
Glede problema Atrona i glasnoće g. direktor je obećao rješenje tog problema i potvrdio navod g. rukovoditelja, da će prostorija restorana u AP Podsusedu biti uređena.
Poseban osvrt je posvetio na dohodovni dio i naplatu karata od putnika, suradnju između kontrolnog osoblja i vozača, istaknuo je da su svi dobili iscrpne naputke za postupanje, ali je i naglasio da ZET još uvijek nema sve pravne papire, rješenja i ovlasti kontrolnog osoblja, te da se iznalazi način kako od putnika naplatiti kartu ili ga sankcionirati, u čemu je naš dosadašnji domet izdavanje listića putniku u vidu obavijesti o prekršaju zbog vožnje bez valjane karte.
Trenutno se ishodava zakonski dokument u smislu, da je putnik, koji uđe u naše vozilo, prihvatio naš način naplate i postupanja u slučaju kršenja obveze plaćanja karte u koju radnju postupanja se ubraja i legitimiranje.
U svom obraćanju osvrnuo se i na putnicu koja je u medijima spominjana kao ošamarena, te je naveo da se sve odvijalo na normalan i služben način prilikom čega su pale naočale od čega je stvoren problem od strane osobe koja nije bila putnik i nije imala kartu a nalazila se i prevozila u našem vozilu, na što su odmah pozvani novinari i snimatelji i tada više nije bila bitna karta već senzacija.
U postupanju kontrolorke je utvrđen propust jer nije imala značku, a ne zbog šamara, te je ona zbog utvrđenog propusta kažnjena, dok je još uvijek na snazi zaštita osobnih podataka kojim razlogom kontrolor ne bi smio tražiti osobnu iskaznicu.
Za slučaj da vozač mora izaći iz autobusa, potrebno je da se obrati koordinatoru ali ne i da ostavi autobus sa upaljenim motorom nakon što se udaljio.
Nadalje je naveo, kako je i na TV-u pojasnio što i zašto vozač ima, koje su mu obveze, za što je odgovoran, čime upravlja u prometu, kao i činjenicu: da putnik nije uvijek u pravu, ali mi nastojimo da mu udovoljimo. Televiziji nije bio problem objaviti, da je putnica ošamarena, ali nikad nisu objavili, da za Božić i druge blagdane naši vozači rade dok drugi blaguju.
Na razne zahtjeve koji dolaze u ZET za otvaranje novih linija i produžavanje postojećih g. direktor je naglasio da se ne mogu otvarati nove linije bez odgovarajućih prometnih rješenja, jer se kasnije na trasama događaju problemi za koje su odgovorni vozači.
Za sistem plaćanja karte putem mobitela g. direktor je istaknuo, da će se izdavati vrijednosna kartica sa mogućnošću punjenja koja će se kupovati i koristiti putem mobitela, a na kojoj će kontrolor pomoću uređaja moći vidjeti dali je karta plaćena.
Za veliki broj prijava od strane putnika g. direktor je rekao da se prema istim postupa na način da se žalitelj identificira imenom i prezimenom, da se utvrdi njegov status putnika, a potom se rješava problem koji je opisan, ali se na anonimne prijave ne postupa.

Smolčić Stjepan – direktor:

Na problem vožnje u snježnim uvjetima, kao i u slučaju da vozač procjeni da ne može zbog stanja na kolniku prometovati, vozač nije dužan nastaviti vožnju sa rizikom posljedice, već treba stati i o svemu izvijestiti Centar za promet.
Autobus je ispravan za promet u zimskim uvjetima, ako ima zimske gume na pogonskoj osovini, podsjetio je g. direktor na zakonsku odredbu, te je naglasio, da se odredba o zimskim gumama nalazi kod g. Jelića.
Osobno je preuzeo odgovornost da će se u autobusima grijanje dovesti u ispravno stanje, a za spremnik goriva grijača u Mercedesu, naveo je podatak da isti ima zapreminu od 40 litara.
U tijeku sastanka je osobno zapisao sve istaknute probleme i stanja na što su se vozači i njihovi predstavnici žalili i što im stvara probleme u obavljanju njihovih radnih zadataka, te obečao pridonijeti njihovu skorom rješavanju.

Bedenik Đuro:

Na sastanku je iznio problem koji se događa na autobusu marke Mercedes sa trećim i četvrtim vratima koja na ventilu koji se nalazi iznad vrata otvaraju sami putnici koji su većinom učenici srednjih škola i kako su ti problemi vezani uz garažne brojeve: 180, 187, 193, i 202 a to se odnosi uglavnom na liniju broj 109 Črnomerec-Dugave.

Pintek Mladen:

Odgovorio je na postavljeno pitanje o problemu otvaranja vrata na autobusu marke Mercedes kad se na pritisak ne otvore vrata, a autobus radi i radni pritisak je visok, pa je rekao, da se izvana na ventil otvore vrata kao i na autobusu tipa IVEKO, a za problem pregrada u autobusima Turske proizvodnje je naglasio da je u jednom autobusu to odrađeno, ali da je to obustavljeno zbog zakonske odredbe o preinaki.

Strabić Željko:

Iznio je problem prijevoza na liniji 128 gdje se istovremeno prevoze učenici srednje škole i putnici, a naveo je nemili događaj u kojem su učenici jednoj putnici iščupali periku koju je nosila zbog otpale kose uslijed kemo-terapije, te ju još svakako izvrijeđali, zbog čega predlaže da se u autobus upute policijski službenici u civilu i da sankcioniraju počinitelje.

Špehar Ivica:

U svom izlaganju je iznio problem kad mu je putnik u autobus donio kartu koja se prodaje za vožnju na Sljeme, a ista nije bila poništena i namjeravao je sa istom putovati iako ista ne vrijedi za prijevoz u drugim zonama.
Nadalje je komentirao upotrebu tastera kao najavu za izlazak putnika, koja kod drugih prijevoznika normalno funkcionira osim u ZET-u te je u tom smislu rekao, da zaustavljanje bez potrebe, kao i polazak sa tog stajališta predstavlja potrošnju goriva i trošak koji nije trebao biti.
Posebno se osvrnuo na učestale prijave na naslov vozača od strane putnika za koje se ne utvrđuje status: dali su stvarno bili putnici i imali važeću kartu i žale se na postupak, već se bez tako utvrđenog statusa vozače poziva na odgovornost, pa čak i na pisanje izvješća po takovoj prijavi.
Glede takovih prijava, posebno je istaknuo kako se svakom vozaču vodi dosje o prispjelim prijavama, te mu iste štete u daljem napredovanju i odlučivanju poslodavca o njegovu statusu, bez obzira dali je za prijavljeni postupak kriv ili ne.
Kako je od strane rukovoditelja dobio odgovor da se dosje vodi samo za kaznena djela, vozač Špehar je ustvrdio: da poslodavac o svakom vozaču ima evidenciju o pritužbama i prijavama bez obzira kako se one nazivale i da na temelju istih u danom trenutku odlučuje o sudbini vozača.

Šoštarko Nenad:

Postavio je pitanje, što se poduzima u slučaju da putnik uđe u autobus i vozaču ne želi pokazati a niti kupiti kartu dok se drugi putnici već nalaze u autobusu a približi se i vrijeme polaska, a koji dio problema nije pojašnjen niti u zadnjem naputku koji je dostavljen vozačima u knjigu kod izlaska na liniju.
U dijelu odgovora na postavljeno pitanje nije konkretno odgovoreno, osim dijela odgovora koji je glasio: da se poduzimaju radnje koje će pravno obuhvatiti taj i ostale probleme koji se u naplati i kontroli pojavljuju, a poglavito problem legitimiranja.

Bručić Dragutin:

U diskusiji se izjasnio o problemu stajališta linije 101 na Pantovčaku gdje se kod čekanja polaznog vremena pojavljuju drugi sudionici zbog kojih vozač autobusa treba pomicati autobus da bi se maknuo drugom sudioniku, te je predložio da se donese promjena o čekanju voznog reda i odredi da se vozno vrijeme samo čeka na Britanskom trgu, a na Pantovčaku se samo zaustavlja za izmjenu putnika i nastavlja povratak na Britanski trg.
Nadalje je iznio problem koji nastane kad servisni mehaničar u zahvatu firkantom otvori bočni bunker autobusa a potom ga samo zalupi bez zatvaranja firkantom zbog čega se isti u vožnji otvori i može prouzročiti posljedicu.

Štaba Stjepan:

Iznio je kritiku, da autobusi marke Mercedes nisu pripremljeni za zimsku eksploataciju, poglavito glede ispravnosti grijanja, na što je rukovoditelj izjavio: da je za zimsku eksploataciju autobuse pripremao Eurolajn, kojim razlogom je g. Štaba predložio da tu pripremu izvede naš servis.
Nadalje je kritizirao da se preko Atron uređaja putniku ne daju korisne informacije glede obveze plaćanja karte, već se u javljanju i daju informacije sasvim nevažnog sadržaja, zatim je iznio činjenicu: kako putnici izlaze na stajalištima iz našeg vozila kad vide kontrolore u uniformama da u isto ulaze, te ustvrdio: da je potrebno da isti kontrolu vrše u civilu.
O istom problemu plaćanja karte posebno je naglasio, kako se na svim sastancima ponavljamo iz čega proizlazi: da možemo uzeti novac za izvršen prijevoz, a ne uzmemo ga, a zatim je podvukao pitanje dosadašnjeg dopuštenog plaćanja karte putem mobitela, što se u praksi pokazalo najvećim švercom putnika koji čeka sa mobitelom i ispisom da situacija postane ozbiljna da bi realizirao pripremljeno, a obično ne plati kartu.
I na kraju se osvrnuo na naputak da u prometu ne prelazimo brzinu od 50 km/sat dok bi kraj nas samo projurili autobusi drugih prijevoznika, pri čemu bi slušali komentare putnika u s vezi tako spore vožnje, jer bi isti vidjeli da mogućnost za bržu vožnju postoji ali vozač uporno ide sporo, čime je pitanje tako spore vožnje ostalo na individualnoj odluci, ali prema riječima rukovoditelja: potrebno je propisno voziti i ne kršiti zakonsku odredbu o ograničenju brzine za tu vrstu vozila.

Jelić Anto – predsjednik USVPRH:

U svom izlaganju je pozdravio sve nazočne a posebno uzvanike i pohvalno se izjasnio prema vozačima koji su svojim umijećem stručno upravljali autobusima na dan snijega i bez posljedica, a potom je nastavio svoje izlaganje ne ponavljajući pitanja koja su već iscrpljena.
Glede korištenja mobitela u vrijeme vožnje g. Jelić je rekao: da se svaki vozač javi na poziv kad misli da je možda u pitanju nešto bitno iz njegove obitelji ili slično, ali ne opravdava druge razgovore koji nisu nužni, te smatra da se za javljanje može koristiti postojeća oprema mobilnog uređaja.
Glede raznih priča o rezanju plača i smanjivanju primanja g. Jelić je rekao da se ovaj sindikat, a sa čime su suglasni i ostali sindikati, bori da se naša primanja ne umanjuju, da sve ostane kao i do sada, a kritično razdoblje najavljuje do 2017.g. do kada traju krediti za kupljena vozila.

Štaba Stjepan:

Završnom riječi zaključio je sastanak predsjednik I.O. AP Podsused g. Štaba Stjepan te se svima zahvalio na odazivu i sudjelovanju u raspravi o aktualnim problemima i iznalaženju rješenja za iste, te je ustvrdio da za točku razno nema teme za raspravu.
(Sastanak je završio u 14,50 sati)

U Zagrebu, 16.02.2012.g. Predsjednik I.O. AP Podsused: ___________________________
(Štaba Stjepan v.r. )

_________________
SRETNO
avatar
Beli
Moderator
Moderator

Broj postova : 202
Join date : 25.01.2011
Lokacija : Podsused

[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.