Udruga vozača i automehaničara Podsused - Velika Gorica
Similar topics
  Gallery


  Keywords

  Top posting users this week

  Poll
  Affiliates
  free forum


  Brojanje Putnika

  Prethodna tema Sljedeća tema Go down

  Re: Brojanje Putnika

  Postaj by Beli on 12/7/2011, 14:43

  Brojanjem putnika do 12 milijuna kuna ušteda


  Zahvaljujući rezultatima brojanja putnika, koje je od 6. listopada prošle do 9. lipnja ove godine provelo pedesetak naših kolega, troškovi ZET-a na mjesečnoj razini smanjeni su za dodatnih milijun kuna.

  Kao što smo mogli pratiti u našem Tjednom biltenu, na temelju dobivenih rezultata Tehnički ured za istraživanje i razvoj, koji je i organizirao brojanje putnika, postupno je tijekom proteklih mjeseci prilagođavao prijevozne kapacitete na nekim autobusnim i tramvajskim linijama stvarnoj potražnji. Na dvije autobusne i jednoj tramvajskoj liniji ukinuti su polasci nedjeljom, dok su na nekima izmijenjena vozna vremena.

  U konačnici, usklađenje prijevoznih kapaciteta stvarnim potrebama rezultiralo je manjim brojem prevaljenih kilometara i to 36.000 kilometara na mjesec, odnosno 440.000 na godinu. Kada kilometre pretvorimo u kune ušteda na mjesečnoj razini kreće se oko milijun kuna ili 12 milijuna godišnje.

  I što je najvažnije, prema riječima Siniše Uglika, izvršnog direktora Tehničkog ureda za istraživanje i razvoj, gotovo da i nije bilo negativnih reakcija korisnika autobusnih linija na kojima je došlo do izmjena, s naglaskom na linije na kojima su ukinuti polasci nedjeljom.

  Zahvalnice najsavjesnijim kolegama
  U želji da pokaže kolegama koji su aktivno brojali putnika koliko je njihov rad značajan za ZET, Siniša Uglik zahvalio je u petak, 9. lipnja u ime direktora ZET-a Dubravka Baričevića i svoje osobno Nebojši Pečeku, Frani Deronja, Miljenku Bencaliću, Dragutinu Hadroviću i Arifu Bataku na suradnji i uloženom trudu. Kako je prilikom predaje zahvalnica istaknuo Uglik, naše kolege zaista mogu biti ponosni na svoj rad. Od pedesetak zetovaca koji su sudjelovali u brojanju, njih petorica odabrana su na preporuku kolega iz Tehničkog ureda Nade Marić i Josipa Miletića te kolega iz Prometnog centra koji su ih pratili na terenu, jer su najpredanije i vrhunski obavili povjerenu im zadaću.

  Brojenje je obavljeno na ukupno 300 brojačkih službi - na 30 autobusnih i 5 tramvajskih linija (1 dnevna+4 noćne), odnosno na onim linijama za koje su postojala saznanja da su prekapacitirane. Naime, zadnje organizirano brojanje putnika na cjelokupnoj mreži ZET-a provedeno je 1984. godine. Na bazi tih rezultata godinama su kapacitirane autobusne i tramvajske linije. Iako su od tada povremeno provođena brojanja putnika, to više nije bilo takvog obima.

  26 vozila i 61 vozačka služba manje
  Koliko je novo brojanje putnika bilo nužno pokazuju i uštede jer radnim danom u prometu je jedno vozilo manje, subotom 9, a nedjeljom ih je 16 manje. Pretvoreno u vozačke službe, radnim danom su tri službe manje, subotom 20, a nedjeljom čak 38 službi manje.

  - U ZET-u se u mnogim područjima poslovanja može primijeniti zakon velikih brojki. Primjerice, naši autobusi na godišnjoj razini potroše oko 13 milijuna litara goriva, dok se troškovi električne energije penju na 40-ak milijuna kuna.

  Rezultati brojanja na noćnim tramvajskim linijama (na 4 noćne tramvajske linije vozi 12 voznih redova), pokazali su da se radnim danom preveze oko 5000 putnika, a vikendom njih oko 9000. Od tog broja tijekom noći 5 putnika je prosječno kupilo kartu, a 9 ih se registriralo. Troškovi tih linija su oko milijun kuna mjesečno, a da ne spominjem štete na tramvajima – rekao je, među ostalim, Uglik prilikom prezentacije rezultata.

  Stanje na noćnim linijama možda je najbolje opisao Nebojša Peček. Kaže da je vožnja u tramvaju noćne linije 31 rizična za psohofizički integritet.

  - Nisam nikada bio u Bronxu, ali vidio sam kako ga prikazuju u filmovima. I mogu reći da noćna linija 31 otprilike odgovara tom opisu – objašnjava Nebojša. Kaže i da je zbog brojanja znao provesti cijelu noć na liniji, a da nije zamijetio putnika koji bi poništio kartu ili se validirao.

  Sve naše kolege izrazile su zadovoljstvo što su sudjelovali u ekipi koja je na taj način pridonijela uštedama. Aktivno su sudjelovali u brojanju tijekom cijele akcije koja je provedena za ukupno 70 dana, 25 radnih, 22 subote i 23 nedjelje i to u svako doba dana i noći.


  Promet treba redovno pratiti

  Cjelokupna akcija brojanja putnika nije prošla bez svojevrsnih poteškoća. Kako je navela Nada Marić, bilo je prilično teško angažirati potreban broj ljudi. Rezultati su poticaj da se s tom praksom nastavi i dalje, da brojanje putnika bude kontinuirani posao. Svakako bi valjalo oformiti ekipu od 20 do 30 ljudi koji bi povremeno brojali putnike. Jer promet je živ i treba ga redovno pratiti. Na taj se način prate potrebe putnika i može se reagirati kada i gdje je to potrebno, poručuje Nada Marić.

  Kako je na kraju isaknuo Uglik, cilj ove ali i svih sljedećih akcija brojanja putnika je da se u konačnici smanji broj praznih tramvaja i autobusa koji kruže gradom, a samim time i rasipanje novca. Na kraju godine slijedi analiza kada će se znati stvarni rezultati i uštede.

  Do tada ali i do novog brojanja najavljenog već za ovu jesen, iz Tehničkog ureda pozivaju kolege na suradnju. (Tekst i foto Ksenija Pešl)

  _________________
  SRETNO
  avatar
  Beli
  Moderator
  Moderator

  Broj postova : 202
  Join date : 25.01.2011
  Lokacija : Podsused

  [Vrh] Go down

  Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

  - Similar topics

   
  Permissions in this forum:
  Ne moľeą odgovarati na postove.