Udruga vozača i automehaničara Podsused - Velika Gorica
Gallery


Keywords

Top posting users this week

Poll
Affiliates
free forum


kako sigurno voziti

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

kako sigurno voziti

Postaj by Beli on 8/2/2011, 17:15

VOŽNJA  U  GRADU


Brzina:

ako nije drukčije regulirano max. brzina je 50 km/h (može biti i više, ako je znak, no ne više od 80 km/h), a minimalno je 40 km/h (može biti i niže, ali samo u privremenim situacijama) – zone ograničenja su regulirane znakovima, no ako nema znaka prestanka, onda prvotni znak vrijedi do slijedećeg raskrižja (vrijede i dopunske ploče)


Semafor:

pri eventualnom prolasku kroz semafor, moramo voditi o računa o putu kočenja i uvesti točku odluke (mjesto na kojem se odlučujemo zaustavljamo se ili vozimo kroz raskrižje


Kružni tok:


- ako je nereguliran, vrijedi pravilo desne strane: vozila u toku nemaju prednost
- tijekom vožnje ne treba biti uključen lijevi žmigavac; za isključivanje je potreban
desni žmigavac; ako ne možemo se odmah isključiti, odvozimo još jedan krug

- ako se isključujemo prvom ulicom, idemo u desnu traku; ako vozimo ravno ili ako se isključujemo u drugoj ulici idemo u srednju traku; za treću ulicu je unutarnja

Zeleni val:

za potpunu protočnost preporučljiva je brzina od 40 – 50 km/h

Rezervirane trake:

za promet javnog prometa, žuta linija koja počinje kosnikom, nije
dopušteno njome voziti (ako nema dodatnog znaka)

Autobus:


nema prednost iz ugibališta, ali smo mu dužni stati, a on sam ne mora stati koloni.

Uključivanje u promet: vozilo koje se uključuje nema prednost, a osoba koja mu pomaže u uključivanju ne smije biti mlađa od 14 godina


Trake za uključivanje:

za ubrzavanje uključujemo se potkraj trake, za usporavanje ulazimo istom brzinom na početku
Kolona: niz od najmanje tri vozila i ne smije se pretjecati, a vožnja u koloni ne smije
se razvlačiti (kontinuirano) te ako se dogodi da se cesta sužuje, a postoje dve kolone, treba primijeniti metodu patent zatvarača.

Parkiranje:


prekid vožnje vozilom iznad 3 min (ispod je zaustavljanje) (osim prekida po znaku ili pravilu)
- smije se zaustaviti ili parkirati uz desni rub kolnika usporedo sa uzdužnom osi ceste, a na jednosmjernoj i uz lijevi rub kolnika, u pravilu 30 cm od nogostupa (ukoliko nije drugačije regulirano), na sredini sa odgovarajućim oznakama


avatar
Beli
Moderator
Moderator

Broj postova : 202
Join date : 25.01.2011
Lokacija : Podsused

[Vrh] Go down

vožnja na autocestama

Postaj by Beli on 22/2/2011, 22:28

voze ljudi danas jako brzo i neodgovorno Very Happy Very Happy

Izgradili smo zavidan broj kilometara autocesta! I to u relativno kratkom roku! Odjednom u svim dijelovima lijepe naše . Vozači koji su prije bili daleko od pružanja trase autoceste sada su gotovo svakodnevno u prilici voziti njome. Jesu li za to spremni?
Jesmo li za to spremni?

U prometu postoji čarobna sintagma:“… smanjite brzinu…“ i na taj se način rješavaju svi problemi u prometu. Upravo na autocesti, zbog velikih brzina prometnih tokova, to često može biti izuzetno opasno. Ne mislite valjda da zagovaram vožnju velikim brzinama, ne, na pameti mi je kako se zbog naglih kočenja na autocestama događaju lančani višestruki sudari s teškim posljedicama. Zato dok vozite autocestom ne poduzimajte ništa, ali baš ništa, ukoliko prije niste nekoliko puta provjerili da to možete sigurno učiniti. Neka vas ne „uljulja“ sigurnost vožnje širokom lijepom cestom! Koristite ogledala, gledajte iza sebe, oko sebe i naravno pozorno pratite sve što se događa ispred vas i to daleko ispred!uključite se u prometni tok vozila na autocesti, bez zaustavljanja, koristeći pravilno prometnu traku za ubrzavanje. Postupno ubrzavajte nakon prilazne rampe, vozite usporedno s vozilima na autocesti - cijelom dužinom trake za ubrzavanje. Kada dostignete brzinu vozila u prometnoj traci lijevo od vas, uz sigurnosne provjere, ne ometajući vozila, uključite se u prometni tok na autocesti..

ako pak vozite desnom prometnom trakom , omogućite uključivanje vozilima s trake za ubrzavanje. Pratite ih pogledom. Procjenjujte njihovu brzinu i trenutak uključivanja. Usporite i pustite ih uključiti se. Ili, ubrzajte i napravite im mjesta iza, za uključivanje. Ako promet u lijevoj prometnoj traci nje previše gust, provjerite uvjete i prestrojite se u lijevu prometnu traku, ne smanjujući brzinu, kako biste desnu ostavili slobodnu za uključivanje vozila s prometne trake za ubrzavanje. Kada prođete vozilo koje se uključilo, vratite se u desnu prometnu traku.

Na autocesti ne smijete svojim načinom vožnje nikoga ometati niti ugrožavati. Na autocesti nema stajanja. Ako želite prekinuti vožnju, to možete učiniti samo na odmorištima, prostorima benzinskih crpki ili površinama izvan kolnika koje su kao odmorišta za to posebno uređene. Ne zaustavljajte niti ne parkirajte na prometnim trakama za zaustavljanje vozila u nuždi. Na autocesti ne smijete polukružno okretati niti voziti unatrag.

Ne očekujte spora vozila, jer je autocestom zabranjen promet svim vozilima koja ne mogu voziti brzinom većom od 60 km na sat. Na dionicama u usponu, na kojima se pretpostavlja da će neka vozila (teretni automobili, automobili s priključnim vozilima …) usporavati normalan prometni tok - grade se trake za spora vozila.Od vozila ispred uvijek održavajte sigurnosni razmak. On naravno ovisi o brzini vožnje i stanju kolnika (suh, mokar, prekriven snijegom ili ledom). Ako je razmak od vozila ispred nedovoljan, opasnost od naleta u slučaju iznenadnog kočenja vozila ispred, gotovo je neizbježna. Testirajte razmak od dvije sekunde od vozila ispred. Ako je kolnik mokar ili pokriven snijegom, povećajte razmak na tri do četiri sekunde, ovisno o uvjetima i vašem vozačkom iskustvu.

vožnju prilagodite uvjetima u kojima vozite. Za kiše, vozila podižu velike količine vode s kolnika, ništa se ne vidi ako vozite iza teretnih automobila ili vozite brže u susjednoj traci. Posebnu opasnost predstavljaju vijadukti, mostovi, nadvožnjaci zimi, koji znaju biti zimi ili u kasnu jesen zaleđeni zbog podhlađivanja. Dovezete li se prevelikom brzinom, gubite stabilnost vozila.


ne pretjerujte s brzinom. Autocesta nije pista za iskušavanje mogućnosti vašega automobila. Vozite do najviše 130 km na sat. No, držite se ograničenja brzine na cesti i preporučljive brzine za pojedinu dionicu autoceste, poglavito u planinskim predjelima. Rizikom ćete najbolje upravljati sami, voziti tako da procjenjujete stanje ceste, uvjete vidljivosti, vremenske prilike ili bolje reći neprilike, gustoću prometa, vaše osobno raspoloženje i umor, a najvažnije – ne žurite i budite smireni!


_________________
SRETNO
avatar
Beli
Moderator
Moderator

Broj postova : 202
Join date : 25.01.2011
Lokacija : Podsused

[Vrh] Go down

Re: kako sigurno voziti

Postaj by Beli on 2/6/2011, 12:36

22. OBVEZE VOZAČA PREMA PJEŠACIMA

Članak 133.

(1) Ako se prometom na obilježenome pješačkom prijelazu upravlja prometnim svjetlima ili znacima ovlaštene osobe, vozač je dužan svoje vozilo zaustaviti ispred pješačkog prijelaza kad mu je danim znakom zabranjen prolaz.
(2) Ako se obilježeni pješački prijelaz iz stavka 1. ovoga članka nalazi na ulazu na bočnu cestu, vozač koji skreće na tu cestu dužan je kretati se smanjenom brzinom i propustiti pješake koji su već stupili ili stupaju na pješački prijelaz, a prema potrebi i zaustaviti svoje vozilo radi propuštanja pješaka.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji svoje vozilo ne zaustavi ispred pješačkog prijelaza kad mu je danim znakom zabranjen prolaz.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbi stavka 2. ovoga članka.

Članak 134.

(1) Ako se na obilježenome pješačkom prijelazu prometom ne upravlja uređajima za davanje prometnih svjetala ni znacima ovlaštene osobe, vozač je dužan pješačkom prijelazu približavati se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno tako da može zaustaviti svoje vozilo da bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz.
(2) Ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom, vozač je dužan zaustaviti vozilo i propustiti ih i kad tek stupaju na pješački prijelaz iz stavka 1. ovoga članka.
(3) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka na kolniku s dvije ili više prometnih traka za promet u istom smjeru, zabranjeno je prolaženje pored vozila koje je zaustavljeno ili usporava ispred pješačkog prijelaza da bi propustilo pješake.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama stavka 1. i 2. ovoga članka.
(5) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbi stavka 3. ovoga članka.

Članak 135.
(1) Vozač koji skreće na bočnu cestu na čijem ulazu ne postoji obilježeni pješački prijelaz dužan je skretati smanjenom brzinom i ne smije ugroziti pješake koji su već stupili na kolnik.
(2) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji postupi suprotno stavku 1. ovoga članka.

_________________
SRETNO
avatar
Beli
Moderator
Moderator

Broj postova : 202
Join date : 25.01.2011
Lokacija : Podsused

[Vrh] Go down

Re: kako sigurno voziti

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.