Udruga vozača i automehaničara Podsused - Velika Gorica
Gallery


Keywords

Top posting users this week

Poll
Affiliates
free forum


USVPRH. AP PODSUSED 27.lipanj 2013

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

USVPRH. AP PODSUSED 27.lipanj 2013

Postaj by Beli on 1/7/2013, 19:08

 
Problematika autobusnog prometa
Zapisnik sa sastanka
SVPRZZ IO AP Podsused 27.06.2013.g.


Z A P I S N I K
sa sastanka I.O. USVPRH AP PODSUSED

Sastanak je održan u prostorijama AP Podsused
dana 27. lipnja 2013.g. sa početkom u 12 sati.

Sastanku su prisustvovali:

1. Štaba Stjepan - predsjednik I.O. AP Podsused i predsjedavajući
2. Batina Tomislav - potpredsjednik sindikata USVPRH

Uzvanici: 1. Smolčić Stjepan direktor Autobusa
2. Podbojec Željko rukovoditelj AP Podsused i AP Velika Gorica
3. Marčić Pero predstavnik Centra za promet ZET-a
4. Zimet Antun Linijski kontrolor autobusa ZET-a AP Podsused
5. Pintek Mladen Predstavnik Servisa AP Podsused
6. Klasić Josip poslovođa u servisu AP Podsused
7. Vrban Marijan dispečer AP Podsused

Ostali nazočni:

1. Jure Kolaković - član I.O. AP Podsused
2. Svečak Zdenko - član I.O. AP Podsused
3. Bručić Dragutin - član I.O. AP Podsused
4. Junković Ivan - član I.O. AP Podsused
5. Marković Mirko - član I.O. AP Podsused
6. Bedenik Đuro - član I.O. AP Podsused


D N E V N I R E D

1. Opća problematika u „Holdingu“ podružnica „ZET“ Zagreb
2. Tehnička ispravnost vozila
3. R a z n o :

RASPRAVA PO TOČKAMA DNEVNOG REDA:
Ad. 1. do Ad.3.
GOVORILI SU SLIJEDEĆI DISKUTANTI:
g. Štaba Stjepan:

Otvorio je sastanak pozdravivši sve nazočne i predstavio dnevni red,
a potom je u uvodnom govoru iskoristio priliku
i osvrnuo se na neke bitne detalje aktualnih problema
a to su neispravnost klima uređaja na autobusima, nedostatak žarulja za stop svijetlo, te je u s vezi sa time naveo problem što servis posjeduje samo jedan aparat za punjenje klima i da će servisiranje svih autobusa znatno potrajati, a svakim danom su problemi sve očitiji.
Posebno je spomenuo problem u autobusima koji nemaju ispravnu klimu, a izvedeni su bez mogućnosti otvaranja prozora, i da u njima jednostavno nema dovoljno zraka.
Osvrnuo se na sve očitije propadanje voznog parka, zatim da se na vozilima još nalaze zimske gume, što bi moglo na jesen biti novim problemom u opremanju autobusa zimskim gumama za nadolazeću sezonu eksploatacije autobusa.
Od ostalih problema je istaknuo primjenu ljetnog voznog reda, o čemu putnici nisu imali potrebnu i dovoljnu informaciju, zbog čega je na vozače vršen pritisak od strane putnika, zatim da su vozna vremena postavljena u nedostatnom trajanju prema dužini trase putovanja, te da se vozna vremena ne mogu ostvarivati prema planiranim.
Kao bitan problem je istaknuo, da na terminalima nema pitke vode za prometno osoblje, zatim da na terminalu Črnomerec vlada kaotično stanje zbog dostavnih vozila koja se kreču i parkiraju po cijeloj površini terminala, a poglavito i na polaznim peronima gdje bitno ometaju prijem putnika u autobuse.
I na kraju uvodnog dijela je posebno spomenuo, da još uvijek u AP Podsusedu nije u funkciji restoran za koji postoji prostorija i ostali uvjeti, te da još uvijek nije riješen problem radne odjeće, kako ljetne, tako i zimske.

g. Pintek Mladen:

U svom izlaganju poriče, da bi u AP Podsusedu situacija bila kaotična, te je naveo da od autobusa ima svega 8 autobusa bez klima uređaja, a da se neko vrijeme zbog niskih temperatura klime nisu mogle puniti, što je utjecalo na vrijeme završavanja punjenja prema planu.


- 2 -
Poznato mu je, da su vozači vračali u garažu autobuse sa neispravnim klimama, ali je naveo, da su se problemi rješavali prema mogućnostima, te da se u jednom danu mogu puniti klime od dva autobusa, ako na klimama nema drugog kvara osim punjenja.
Posebno je istaknuo problem nedostatka dijelova u servisu za autobuse marke Mercedes, te da će uskoro u servis dobiti još jedan uređaj za punjenje klima.
Glede neispravnosti autobusa je rekao, da se u promet upućuju samo ispravni autobusi, ali da se i na linijama kad autobusi već prometuju događaju kvarovi, što je normalna pojava, ali se na svaku neispravnost reagira i kvar otklanja.
Naveo je da su na autobusima marke MAN ostavljene zimske gume, ali da je očito, da se o servisu ostavlja jako loša slika, te da to nije realno stanje, a niti generalno, ali dopušta mogućnost da je bilo pojedinačnih slučajeva.

g. Smolčić Stjepan:

U svom izlaganju je pozdravio sve nazočne, a potom se osvrnuo na bitne probleme koji su od strane predsjedavajućeg stavljene na raspravu.
Izvijestio je, da su došla dva nova uređaja za punjenje klima, od kojih je jedan stavljen na korištenje u AP Dubravu, a drugi u radionu, te da se klime stalno pune i stavljaju u funkciju, ali je rekao, da je bilo jako vruče i da su se neke klime kvarile, ali je obećao da će se zalagati, da se kvarovi otklanjaju i sva vozila dovedu u ispravno stanje.
Od ostalih problema je izvijestio, da dobavljačima dijelova nisu plaćeni računi, i da je to jedan od razloga što novi dijelovi ne stižu prema narudžbama, ali da je to posljedica realnog stanja, a nikako ne kaotično stanje.
Za radnu odjeću je naveo, da se još uvijek ne zna, kada će odjeća biti isporučena, i da mu je problem poznat, kao i da sve poduzima da se isti riješi u što kraćem roku.
Rekao je, da je MAN u Mercedese ugradio kočione pločice od MAN-a i da se sada te pločice mijenjaju originalnim, što je velik posao.
Za zimske gume je istaknuo, da su iste ostavljene na autobusima do istrošenosti, a da potom idu u postupak protektiranja, a da se zimske gume u ljetnoj eksploataciji smatraju ispravnim.
Osobno je najavio, da će 02.09.2013.g. biti svečano otvorenje plinske stanice u AP Podsusedu, a da će se autobusi na popravak i održavanje voziti u Resnik, zatim, da će vozači prolaziti obuku glede čega će iz firme Iveko doći stručni ljudi, koji će osoblje upoznati sa uređajima za obsluživanje plinskih autobusa, a na vratašcima za punjenje imaju ugrađene magnetne ventile.
Glede provjetravanja plinskih autobusa je obrazložio, da se isto vrši kod popravka plinske instalacije, ali da će u svakom slučaju biti zadovoljen faktor sigurnosti.
Naglasio je, da će autobusi marke Mercedes ići u AP Dubravu, ali da time ništa neće biti dovedeno u problem, a da se plinski autobuse ne kvare ništa više od dieselskih.
Glede čestih upita za kvarove klima, odgovorio je, da su 4 sata potrebna za popravak večeg obima na klima uređaju.
I na kraju svog izlaganja, g. direktor je naglasio, da je potrebno da sa ovog sastanka ode pisana riječ o problemima na sva potrebna i prava mjesta te odgovorne adrese onih koji su odgovorni za pojedinačnu problematiku, kako bi ista bila riješena.

g. Batina Tomislav:

U svom iznošenju problema je istaknuo problem radne odjeće za vozače, kako ljetne tako i zimske, a zatim problem klima u autobusima, a posebno ga smeta što se u promet upućuju autobusi kojima je u knjigu kvarova pisan nedostatak, a potom je sa istim kvarom upućen u promet, te u tu svrhu navodi primjer garažnog broja 33.
Osobno smatra, da bi se toj praksi trebalo stati na kraj, a ne da se to i dalje ponavlja u praksi kao do sada.
Glede primjene ljetnog voznog reda je istaknuo evidentan problem na liniji broj 125 koja prometuje na trasi črnomerec – Gornje Vrapče.
Od ostalih problema je iznio bitan problem koji se u autobusima javlja preko Atron uređaja i u javljanu se bavi ne bitnim problemima, dok bitne podatke ne iznosi, kao na primjer, još uvijek nema glasovne najave o ulasku u slijedeću tarifnu zonu, što je bitna informacija za putnika i za ZET zbog naplate prijevoza, zatim je naveo još uvijek prisutan problem glasnoće u autobusima, što vozač ne može regulirati, a potrebno je da se ta regulacija uspostavi kao mogućnost.
- 3 -
Zatim je iznio problem nekorektnog odnosa građana-putnika prema vozačima i kontrolnom osoblju ZET-a, a poglavito što još uvijek poslodavac nije ishodio za vozače i kontrolore potrebna ovlaštenja za postupanje u slučajevima naplate i kontrole putne karte.
Također je rekao za problem nedostatka tekućeg sapuna u posudama koje su ugrađene na terminalima, a osobno smatra da bi tekućeg sapuna trebalo biti dovoljno i da se treba organizirati, da se posude na vrijeme doziraju.
Tražio je pojašnjenje od nadležnih, kako će se riješiti problem ventilacije u autobusima, jer se već gradi plinska stanica i u skoro vrijeme će se u našem pogonu pojaviti plinski autobusi, te je skrenuo pozornost, da bi ti plinski autobusi trebali stići u naš pogon potpuno ispravni, a tražio je i najavu datuma kad će ti autobusi stići.
Posebno je istaknuo problem ne rješavanja problema na koji se ukazuje od strane vozača i članova ove udruge, a kao primjer je naveo, da osobno već 5 godina piše za problem utonulih slivnika u ulici Aleje Bolonje na dijelu kod Gospodske ulice, ali se od strane odgovornih u tom resoru do danas ništa nije poduzelo, te ovime još jednom upućuje apel odgovornima za otklanjanje tog bitnog problema.

g. Podbojec Željko:

U svojem izlaganju i odgovorima koje je uputio na razna postavljena pitanja je naveo slijedeće:
Ne vidi razlog zašto je zimska guma u ljetu na autobusima, i navodi da sa zimskom gumom nije isti zaustavni put u uvjetima kočenja.
Glede ljetnog rasporeda vožnje je naveo, da takva primjedba o nedostacima ne pripada na adresu AP Podsused, zatim je rekao da je u subotu i nedjelju pokušao doprinijeti poboljšanju tih voznih vremena, ali se ne želi time baviti i smatra da su za to odgovorni iz Centra za promet ZET-a.
Navodi, da se u AP Podsusedu ne zna i ne vidi o stanju na terenu, kao i što rade ko-ordinatori na terminalima, kad tamo stalno stvaraju probleme dostavna vozila i autobusi drugih prijevoznika, te da rješavanje tih problema nije posao AP Podsuseda.
Glede voznih vremena mu je poznato, da je riješen problem na liniji 128 ali osobno uvijek uputi problem takove prirode nadležnima u Centar od kojih i očekuje da će odraditi posao.
Za pitanje restorana u AP Podsusedu smatra odgovornu upravu, a za svaku drugu pomoć treba udruga sindikata sudjelovati.
U samom pogonu je primijetio, da vozači po krugu na raznim mjestima bacaju šalice od kave i ostalo smeće i da ga kao otpad ne stavljaju u za to postavljene prostore, već stvaraju nered.
Naveo je, da poziva vozače zbog prekoračenja brzine kretanja koji pri dolasku neprimjereno reagiraju, a njima se uvijek daje upozorenje, da je prebrza vožnja opasna i da za istu postoji odgovornost.
Osvrnuo se na dolazeći problem prometovanja autobusa na dane proslave ulaska Hrvatske u EU te je skrenuo pozornost na razumijevanje i korektan odnos vozača prema stvarnom stanju.
Istaknuo je prisutnost alkoholiziranja vozača za vrijeme vožnje, te je naveo, da je glede toga već neke vozače uputio na izvanredne liječničke preglede, te da su radi tog problema dobili ograničenja, te ponovo skreće pažnju na taj prisutan problem.
Glede čestih prijava na oštećenja kolnika na prometnicama gdje prometuju naši autobusi, osobno se založio za otklanjanje problema, a za neke prometnice je i zatražio frezanje kolničkog zastora na dijelu oštećenja, što je jeftinija opcija od zahvata asfaltiranja.
Po pitanju glasnoće Atron uređaja u autobusu je pokušao dati sugestiju kod podešavanja glasnoće pri čemu smatra da je bitan podatak uređaj podesiti prema broju putnika što bitno utječe na čujnost informacije upućene Atron uređajem, ali poglavito smatra, da svi problemi ne pripadaju u AP Podsused, već da svaki resor treba rješavati svoje probleme.
Posebno je podsjetio nazočne, da je prije dosta vremena 3 do 4 godine osobno tražio od odgovornih:
- da se linija 146 skrati, jer se dupla sa tramvajskom linijom što nije potrebno,
- da se terminal Črnomerec uredi za vozila koja u sadašnje vrijeme prometuju na tom terminalu,
- da se terminal Savski Most ukine, jer za njegovo funkcioniranje nisu zadovoljeni prometni uvjeti, ali
svi ti problemi nisu do danas riješeni, i kao takovi i dalje ostaju na teret prometnom osoblju.
I na kraju svog izlaganja je spomenuo teško stanje zbog pomanjkanja novaca u Podružnici, te da smo se već pomirili sa time, da plaća bude umjesto desetog, petnaestog, a da u servisu ima sve većih problema zbog rezervnih dijelova, a da rješenje nakon Euro-lajna u MAN i sada u ZET nije i ne može ostati trajno rješenje, ali treba prebroditi to razdoblje i nositi se sa problemima.


- 4 -
Sve poziva na realno razmišljanje, pa po potrebi i na odricanje, ali smatra da se plaća ne treba dirati, ako se već ukidaju pojedini godišnji dodaci pored plaće.


g. Bručić Dragutin:

Navodi da 50 do 60 % MAN-ovih autobusa nema ispravno hlađenje, da im u putničkom prostoru s krovnog dijela puše hladno, a s podnog dijela puše toplo, a da su ti autobusi još novi, te se osnovano žali na takovo stanje i nije zadovoljan pojašnjenjima od strane servisa, kako u promet upućuju samo ispravne autobuse, dok se takovo stanje svakodnevno ponavlja.
Kao razloge navodi ne zamijenjene filtere klima, jer su isti začepljeni i zbog toga ventilatori ne mogu kroz iste propuhivati zrak, te traži da se neispravnost otkloni.

g. Svečak Zdenko:

U svom iznošenju problema je naveo stanje jako oštećenog kolnika Zagrebačke ceste, za što smatra potrebnu hitnu sanaciju kolnika.

g. Marković Mirko:

U svom iznošenju problema je naveo stanja koja su uglavnom vezana za problem na terminalu Savski Most, pa je glede toga naveo problem glasnoće Atron uređaja, problem novih i prekratkih voznih vremena na linijama koje prometuju sa Savskog Mosta prema ljetnom voznom redu koji se ne može ispoštivati prema dužini trase linija i konfiguracije prometnica, a veliko gubljenje voznog vremena postoji na raskrižju kružnog toka gdje se dugo čeka prolazak, zatim prekratko vozno vrijeme na liniji Gornji Trpuci posebno u subotnjem rasporedu, zatim na liniji Stupnik, Botinec.
Posebno navodi da su nedjeljna vozna vremena previše skraćena u odnosu na radni dan, zatim kao bitan problem navodi, da se na terminal Savski Most disponiraju samo autobusi koji nemaju klima uređaje, a kao primjer je naveo, da je najbolje stanje bilo samo jednom, kada je od svih autobusa koji prometuju na Savskom Mostu, bilo samo tri autobusa koji imaju klima uređaje, dok su svi ostali bili bez klima uređaja, te takovo stanje smatra krajnje ne primjerenim, i predlaže da se autobusi pravednije raspoređuju glede klima uređaja na linije.

g. Štaba Stjepan:

Slušajući raspravu prethodnih sugovornika ponovo je istaknuo, da treba jedan drugome pogledati u oči i reći istinu, iako to ne rješava postojeće stanje.
Vozači odrađuju službe bez ispravnih klima uređaja u autobusima, ali nas vozače stalno gnječe putnici koji žele hladne autobuse i komfor koji im ne možemo pružiti.
Kao glavno, a do sada ne riješeno pitanje smatra problem radne odjeće, kako ljetne tako i zimske koja već godinama nije riješena.
Zatim je iznio stanje, da određeni odgovorni ljudi u podružnici učine propust i za to nikome ne odgovaraju, dok vozači stalno imaju prozivanje i pozivanje na odgovornost za daleko manje , a često i za neosnovane prijave, te je zatražio da se za odgovornost izjednače djelatnici, a da se samo na osnovane prijave poziva vozače na odgovornost, jer vozači nemaju uopće pravo na pogrešku.
Zatražio je regulaciju glasnoće na Atron uređajima i dopuštenje vozačima da tu glasnoću mogu regulirati, ali smatra da vozači ne uništavaju zvučnike u autobusu radi velike glasnoće, već da to rade putnici najčešće školarci koji ne podnose tako visoki ton.

Zatim je nazočnima, poglavito članovima I.O. i članovima udruge sindikata dao na prijedlog primanje u Izvršni Odbor novog člana Marković Mirka koji prijem smatra potrebitim za efikasdno funkcioniranje u svim segmentima našeg pogona, te je članovima dao prijedlog na glasanje.
Za prijem Marković Mirka u članstvo Izvršnog Odbora USVPRH izjasnili su se jednoglasno svi nazočni članovi, te je Proglašen članom i upisan u evidenciju.
Sada ga samo treba potvrditi Upravno vijće Sindikata.

Obzirom da je u diskusiji iscrpljen sav dnevni red, kao predsjedavajući se zahvalio na suradnji svim nazočnima, te im zaželio ugodan godišnji odmor i ulazak u EU, te zaključio da je sastanak završen.


Predsjednik I.O. SVPRZZ AP Podsused: _________________________
( Štaba Stjepan v

_________________
SRETNO
avatar
Beli
Moderator
Moderator

Broj postova : 202
Join date : 25.01.2011
Lokacija : Podsused

[Vrh] Go down

Re: USVPRH. AP PODSUSED 27.lipanj 2013

Postaj by Beli on 1/7/2013, 19:43

Pohvaljujem  ovdje naše kolege
Tomislava Batinu dopredsjednika USVPR
Stjepana Štabu predsjednika  izvršnog odbora USVPR
za njihovo precizno i odmjereno
prikupljanje i pisanje izjava naših kolega i rukovoditelja
koji  su diskutirali i predlagali  rješenja
problema u gradskom autobusnom  prometu
grada Zagreba

Ovaj  posao nije ni malo lak ni jednostavan
i zahtijeva puno vještine, znanja, dobre volje i  slobodnog vremena
te s toga  gledišta
u ime  naše udruge vozača i svih vozača autobusnog pogona Podsused
odajem priznanje i  zahvalu
imenovanim kolegama i predstavnicima USVPR
i vozačima autobusa ZET-a pogona Podsused

_________________
SRETNO
avatar
Beli
Moderator
Moderator

Broj postova : 202
Join date : 25.01.2011
Lokacija : Podsused

[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.