Udruga vozača i automehaničara Podsused - Velika Gorica
Gallery


Keywords

Top posting users this week

Poll
Affiliates
free forum


Z A P I S N I K sa sastanka USVPRH AP PODSUSED

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Z A P I S N I K sa sastanka USVPRH AP PODSUSED

Postaj by Beli on 22/3/2013, 13:52

Z A P I S N I K
sa sastanka USVPRH AP PODSUSED

Sastanak je održan u prostorijama AP Podsused
dana 21. ožujka 2013.g. sa početkom u 12 sati.

Sastanku su prisustvovali:

g. Jelić Anto - predsjednik sindikata USVPRH - predsjedavajući

1. Batina Tomislav - potpredsjednik sindikata USVPRH
2. Štaba Stjepan - predsjednik I.O. AP Podsused

Uzvanici: 1. Podbojec Željko - rukovoditelj AP Podsused i AP Velika Gorica
2. Pintek Mladen -šef servisa AP Podsused

Ostali nazočni:

1. Jure Kolaković - član I.O. AP Podsused
2. Svečak Zdenko - član I.O. AP Podsused
3. Bručić Dragutin - član I.O. AP Podsused
4. Junković Ivan - član I.O. AP Podsused
5. Strabić Željko - član I.O. AP Podsused
6. Šoštarko Nenad - član I.O. AP Podsused
7. Bedenik Đuro - član I.O. AP PodsusedD N E V N I
R E D

1. Opća problematika u „Holdingu“ podružnica „ZET“ Zagreb
2. Tehnička ispravnost vozila
3. R a z n o :

RASPRAVA PO TOČKAMA DNEVNOG REDA:
Ad. 1. do Ad.3.

g. Štaba Stjepan

Otvorio je sastanak pozdravivši sve nazočne
i predstavio dnevni red, a potom je u uvodnom govoru iskoristio priliku i osvrnuo se na neke bitne detalje koji su zakazali u ostvarenju, a bili su dogovoreni na proteklom sastanku prije zimske eksploatacije
voznog parka AP Podsused.
Podsjetio je da se sastanak redovno održava u razmaku od 3 mjeseca i da se aktivno sudjeluje u rješavanju svih problema kako u pogonu, tako i pojedinačno.
Istaknuo je, da je iza nas razdoblje zime u odlasku koja je bila oštra i sa puno snijega u kratkom vremenu i da smo imali puno problema tih udarnih dana i tijekom zimskog razdoblja, zatim je kritički govorio o zimskoj službi koja je imala mnogo propusta u čišćenju prometnica i terminala
poglavito na Črnomercu,
gdje zglobni autobusi nisu mogli okretati bez pomoći dizalice zbog zaglavljivanja zgloba kod zanošenja u radiusu, zatim zbog ne čišćenja autobusi zbog loših guma nisu mogli izlaziti sa polaznih perona,
kao na primjer sa perona broj 5.

Ustvrdio je, da autobusi nisu bili opremljeni zimskim gumama kako su to zahtijevali uvjeti na cestama i zakonski uvjeti, a na prošlom sastanku su nam izvješća od odgovornih bila jako pozitivna i bilo je rečeno: da su svi autobusi opremljeni zimskim gumama, što nije ispoštivano, i odgovorni se nisu toga pridržavali, što je nedopustivo.

Bilo je noći kad je snijeg neprekidno padao
i na jutarnjem izlasku vozači nisu imali nikakve informacije od dispečera o prohodnosti trase linija, već su na neviđeno išli u promet i to sa vrlo problematičnim gumama.
Prema viđenom stanju zimskih guma na autobusima, ustvrdio je, da ima guma od nekih dobavljača koje ne odgovaraju prema narezu zimskog profila situacijama na našim terenima, a od nekih dobavljača su gume bile puno kvalitetnije, stoga je logično za zaključiti, da se okretanje zglobnog autobusa nije moglo izvršiti bez zanošenja prikolice jer su na toj osovini bile neodgovarajuće gume koje su rezultirale klizanje i pri maloj brzini a time i zanošenje i zaključavanje zgloba, što se nije moglo riješiti bez dizalice i kao posljedica je još nastupio veliki zastoj i na terminalu i voznim redovima.
Potom se osvrnuo na sadašnje stanje i naveo, da se sada provodi prebrojavanje putnika na liniji 128 a na toj liniji je autobus stalno prepun i na peronu stalno ima najveći broj putnika, što zahtjeva veći broj polazaka, ali je naglasio, da zbog opterećenosti vozača, kako zbog broja putnika, tako i zbog teške brdske trase linije i malog voznog vremena, da na tu liniju treba tjedno raspoređivati po dva vozača, jer je jednome dosta raditi par dana na toj trasi, a potom ga zamijeniti drugim.

- 2 -

Za liniju 128, liniju 127, 118 i druge linije gdje se autobus okreće manevrom i vožnjom u nazad, zatražio je rješenje da se okretanje omogući bez manevra.
Zatim je iznio stari i novi problem prijevoznika Samoborčeka i Auto-turista koji prometuju na terminalu Črnomerec i tamo se neodgovorno ponašaju glede ostavljanja, parkiranja i zaustavljanja autobusa na dijelu kod perona broj 10 i na dijelu kod perona broj 6 što se u zadnje vrijeme ekstremno događa, a naši vozači ne mogu ili se uz velike poteškoće provlače pored tih autobusa kako bi stigli na svoje polazne perone.

Posebno je bitno naglasiti, da takovo stanje vidi i službujući koordinator koji na takovo stanje ne reagira uvijek ili uopće ne reagira, ovisi tko je službujući, ali u većini ne reagira, tako se problem prolongirava i sada je uzeo maha i stvara velike probleme, a još je važno spomenuti, da ti isti prijevoznici imaju na svojim peronima dovoljno mjesta za ostavljanje svojih autobusa, kojim razlogom isti uopće ne bi trebali ulaziti u srednji dio terminala jer im se na tom dijelu ne nalaze polazni peroni, a niti se zaustavljati na opisanim mjestima i tu spavati u autobusima.
Obzirom da je to već stari problem, postavlja se osnovano pitanje:

- dokle će se taj problem odlagati u rješavanju, i kad će se ti vozači Samoborčeka dovesti u red ?
- dokle će se taj problem odlagati u rješavanju, i kad će se ti vozači Auto-turista dovesti u red ?
- sa problemom je već davno upoznat Centar za promet ZET-a pod čijom ingerencijom su koordina-
tori, do kada će se čekati da Centar za promet ZET-a nešto poduzme u rješavanju tog problema ?
g. do kada će Samoborček i Auto-turist u Podsusedu na izlaznom peronu parkirati svoje autobuse i ta-
ko sprečavati autobuse ZET-a da na izlaznom peronu ispuštaju svoje putnike, a oni na tom prostoru
imaju 40 m dugo stajalište koje ostavljaju prazno ?
g. dali će Centar za promet ZET-a nešto konkretno poduzeti prema prijevoznicima Samoborčeka i
Auto-turista glede prednjih opisanih problema ?

Od ostalih problema
g. Štaba Stjepan je iznio problem WC-a u objektu Črnomerec koji skoro 2 mjeseca nije bio u namjenskoj funkciji zbog devastiranja, gdje je očito netko imao ključ i obavio je svoj naum na našu štetu
čime je korištenje došlo u ozbiljno pitanje.

Pored toga i ulazak u naš objekt na Črnomercu se dopušta i drugim osobama koje nisu uposlenici ZET-a koji koriste aparat za kavu i nus prostorije, zbog čega naši vozači čekaju red, a i stvaraju se problemi krađe i ostalog, na koju situaciju također koordinator ne reagira, što smatra da se treba dovesti u red.
Nakon svog izlaganja riječ je prepustio predsjedniku koji će iznijeti problematiku i stanje u podružnici u sadašnje vrijeme što je vrlo bitna informacija.

g. Anto Jelić predsjednik sindikata usvprh:

U svom izlaganju je najprije pozdravio nazočne, a potom se kratko osvrnuo na probleme koji nisu ispoštivani u zimskoj eksploataciji vozila, ali se nije u iznošenju problema ponavljao sa prethodnim govornikom, već je naglasio, da se kao udruga u rješavanju problema nismo čvršće postavili prema odgovornima iz razloga povjerenja i obećanja koja su nam dali, ali je sada očito, da se obećanja nisu ostvarila.
Naveo je, da su mu svi problemi poznati i da aktivno sudjeluje u rješavanju istih, kao i u pregovorima koji već duže vrijeme kontinuirano traju, u čemu se zalaže da se sačuva maksimum stečenih prava radnika, ali su sindikati i spremni na određene ustupke kako bi se prebrodila ova teška situacija kako u Holdingu tako i u ZET-u.
Izvijestio je, da je udruga uputila dopis u Holding zbog isplate regresa, ali je Holding tražio nastavak pregovora i iznio problem sadašnjih financijskih obveza koje ne može podnijeti, te se očekuje rješavanje tih problema na pregovorima koji slijede u čemu su sindikati dosta homogeni i spremni su na određene ustupke u svrhu da se kriza prebrodi, ali su isto tako postavili svoje limite ispod kojih ne misle dopustiti rezove.
Prvenstveno se stranim koncesionarima neće dopustiti da preuzmu neke bolje linije, a jednako tako se neće dopustiti, da se od godišnjeg odmora uzme više od 3 dana.
Naveo je, da među sindikatima nema dovoljno koordinacije u upravnom mehanizmu, zatim da se još nije odlučilo gdje će biti bon za Uskrs, ali je poznato: da je Konzum ponudio 5 % uštede Holdingu, a Interšpar 10 % uštede što sve navodi na zaključak da će bon biti ostvaren u Interšoaru, o čemu će u tijeku dana biti odlučeno.


- 3 -

Osvrnuo se i na problem odjeće gdje je pokrenuta javna nabava za zimsku odjeću, a za ljetnu još nije ništa poduzimano, iz čega jasno proizlazi zaključak, da postoji određena muljaža, a poznato je, da je u ZET stigla ogledna zimska odjeća, na koju se treba očitovati u pogledu kvalitete materijala i izrade, a izvjesno je, da kvaliteta nije odgovarajuća, te problem i dalje postoji i sa cipelima.

Nadalje je istaknuo problem gradonačelnika i skore izbore, koji će bitno utjecati i na ZET, jer problemi su veliki, a novi gradonačelnik će imati veću odgovornost nego do sada, tko god to bio.
Da bi se iznašlo rješenje Holdinga, dio Holdinga će ići na tržište, a za preostali dio će se iznaći rješenje, a bitni izdaci su dosadašnji gubici i troškovi lizinga.
Od održanih sastanaka sa potencijalnim gradonačelnicima, a isto smo tražili i od sadašnjeg gradonačelnika ono što je nama najbitnije, a to su ovlaštenja kontrolora i vozača, a u sudskim postupcima ćemo tražiti izuzeće sudaca koji su frustrirani na djelatnike ZET-a i kad tako cijene stanje u tužbama, jasno je da treba tražiti njihovo izuzeće jer nema pravične presude, kao što je slučaj sa zadnjim incidentom kad je putnik ošamario kontrolora karata, a sud je pristrano reagirao uz putnika koji nema karte i fizički napada kontrolora u vršenju svoje radne obveze.
Sada se vrši racionalizacija linija, ali tu se ne podrazumijeva smanjenje voznog osoblja, već se smanjenje treba dogoditi u pratećem osoblju, a nakon izbora osnovano očekujemo bolje vrijeme.
Pored toga neki sindikati osim ovog duguju podružnici pozamašne novčane iznose, pa se u tom smjeru sada traži rješavanje i podmirenje dugovanja kako bi se stanje dovelo u red.
Zasigurno je jasno da ova situacija ne može ostati, a nema razumijevanja, suradnje, mikro i makro organizacija nije odrađena, a pritisak se vrši samo na vozno osoblje, ali nećemo dopustiti, da se vozaču ukine sistem samo-posluge i zaduženja, te mu treba dati najviše uvjeta za rad.
Sindikati ne bi smjeli biti razjedinjeni, a mali sindikati neće moći opstati, a nakon ulaska u EU i sadašnja članarina će biti niska, ali ovaj sindikat ima svoj plan, sredstva, brojnost i stalno radi isključivo za dobrobit vozača i prometnog osoblja, a ima 1.600 članova samo u ZET-u.
O daljem tijeku pregovora i dogovorenom stanju ćemo izvještavati članstvo putem biltena, a u naredno vrijeme ćemo u tu svrhu koristiti i info adrese članstva i odbora kako bi u što kraćem vremenu imali sve potrebne informacije.
Mi spremno očekujemo nove probleme i radit ćemo u njihovu rješavanju, ali ćemo tražiti i odgovornost svih subjekata za koje se utvrde nepravilnosti, kao što ćemo štititi članove kojima je zaštita potrebna i osnovana.
U razdoblju zime na odlasku smo imali pojava, da smo od rukovodnih i odgovornih struktura dobili obećanja za rješavanje problema i nalaze stanja koja u naravi nisu bila takvima i takove pojave osuđujemo i tražimo od istih, da nam situaciju prikažu u stvarnom stanju, a ako se nešto ne može odraditi zbog teške financijske situacije, tada to svi zajedno trebamo znati i prema tome se tako odnositi i kad je u pitanju odgovornost.

g. Podbojec Željko rukovoditelj AP Podsused i AP Velika Gorica:

U svojem izlaganju je iznio niz stanja i odgovora na iznesene probleme koji su prethodili zadnjem tromjesečju u AP Podsused, a prvenstveno je iznio problem zimske službe koja po njegovu sudu nije odradila posao na zadovoljavajući način, a posebno na dijelu gdje prometuju ZET-ovi autobusi.
Problemi su bili na čišćenju terminala Črnomerec, prvenstveno u dijelu ralanja i stavljanja soli, a zatim kod odvoza snijega i čišćenja perona, u s vezi tog problema osobno je kontaktirao sa izvršnim direktorom, nakon čega je bila aktivirana građevna operativa za odvoz snijega, a došlo je i do problema zbog sklopljenog krivog ugovora za čišćenje snijega.
Izrazio je žaljenje zbog problema do kojeg je došlo u disponiranju autobusa na brdske i zahtjevne linije koji nisu bili dobro opremljeni sa zimskom opremom, jer o tom problemu nije imao saznanja, ali je osobno u pripremi zimske eksploatacije dao sve potrebne naputke o raspoređivanju autobusa na zahtjevne linije koje imaju brdovite trase, te se u organizacionom dijelu nije dogodio propust.
Osobno je organizirao noćna dežurstva o stanju na linijama koja su morala biti odrađena do ranog izlaska vozila na linije, kontrolori su se morali javljati i podnositi izvješća o stanju na linijama, a i Centar za promet je raspolagao sa svim podacima.
Problemi zimske službe su bili evidentni i u drugim pogonima, a kad sam zvao odgovorne, na telefon sam dobivao informacije, da su službe upućene na teren i da stalno rade, a nama nisu stizale.
- 4 -

Imali smo dvije teške prometne nesreće sa velikim materijalnim štetama i teškim ozljedama vozača koji se i sada nalaze na bolovanju i pitanje je kada će se vratiti na posao, ali u analizi samih događaja je nedvojbeno jasno, da je do nesreće došlo isključivo krivnjom vozača, a jedan autobus se nakon nesreće više neće moći popraviti zbog obima oštećenja.
Problem oko linije broj 128 je u cijelosti poznat rukovoditelju i uložit će napor da se ta linija pojača u polascima prema opterećenju, a i prebrojavanje putnika koje je u tijeku će dati pokazatelje koji će biti mjerilo za organizaciju prijevoza na toj trasi.
Za terminal Črnomerec je naveo, da isti nije pod njegovom jurisdikcijom i da izravno ne može davati zadatke koordinatorima, jer isti pripadaju Centru za promet koji za sada nije učinio bitnih pomaka, dok iscrtavanje parkirnih mjesta na Črnomercu ne smatra rješavanjem problema, jer problemi i dalje ostaju već samim time, što je taj terminal građen za solo autobuse i sada ne odgovara svojim kapacitetom vozilima koja tamo prometuju, stoga je nužna i hitna rekonstrukcija tog terminala.
Govoreći o općem stanju autobusa u ZET-u naglasio je, da u AP Podsused nema dovoljno autobusa u slučajevima kad treba u radioni ostaviti neke na popravku, jer je sada 18 naših autobusa u AP Dubrava na ispomoći zbog problema što 60 autobusa na plin stoje, ali se problem namjerava riješiti do jeseni.

g. Batina Tomislav: potpredsjednik sindikata USVPRH:

U svom izlaganju je iznio niz aktualnih problema koji se svakodnevno javljaju kod vozača AP Podsused, ali se zbog ponavljanja isti ne navode, ali je ipak naveo, da je od direktora Smolčića dobio obećanje da će svi autobusi biti opremljeni zimskim gumama, a to ne znači da su gume M + S taakove gume, jer nisu funkcionalne za trase kojima prometujemo, a nama se dogodilo, da na Črnomercu autobus ne može krenuti sa polaznog perona koji se nalazi na ravnoj površini.
Potom je zvijestio, da vozači koji su podnijeli tužbe za isplatu preostalog dijela regresa su neki već dobili isplatu, a ostali će dobiti isplaćeno redom kako sud rješava tužbe i donosi presude, ali je naveo, da još uvijek ostali koji su zakinuti mogu ostvariti svoje pravo, te da je za isplatu regresa za tekuću godinu sindikat podnio zahtjev.
Posebno je naveo, da još uvijek nije riješena najava prelaska tarifne zone u autobusu u sistemu Atrona, te je naveo probleme koji će nastupiti i iste uputio poslovođi servisa, a to se odnosi na ugradnju bočnih sjenila vozača na stare tipove niskopodnih autobusa, i da se u narednom vremenu očiste stakla vozačke kabine i vjetrobransko staklo od prljavštine koja je tijekom zime na staklima od grijanja i prašine i sada u proljeće smeta zbog blještavila sunca i bitno otežava vidljivost u percepciji vozača.
Glede nailazećeg Uskrsa izvijestio je da će podjela poklona šunke i jaja biti 28.03.2013. od 03. Sati do 17.sati te se mole članovi da isti preuzmu ako treba i za kolege koji su na godišnjem ili bolovanju.

Junković Ivan:

Iznio je prometni problem nedostatka prometne signalizacije na raskrižju Žagarove i Vrapčanske ulice gdje na semaforu iz Žagarove ulice nedostaje zeleno prometno svjetlo u obliku strelice u vrijeme kad se iz Vrapčanske ulice odvija skretanje u lijevo u ulicu Jačkovina što su istovremeno ista kretanja u luku, i gdje se takova kretanja vozila odvijaju u isto vrijeme.
O ovom problemu je prije od više godinu dana bio izvješten Centar za promet ZET-a koji je obećao sve poduzeti u rješavanju tog prometnog problema, ali do danas snije ništa odrađeno po tom pitanju, i iz Žagarove ulice vozila dugo čekaju na prolazak raskrižjem, među kojima i autobusi ZET-a.
Ovime se još jednom ukazuje Centru za promet na postojeći problem i predlaže da poduzme aktivnosti u rješavanju opisanog problema.

Bručić Dragutin:

Iznio je problem popravka autobusa kad se u servisu potpiše lista kvara, a kvar ostaje i dalje jer nije otklonjen, a zatim se na izlazu autobusa vozač pojavi u servisu za isti kvar rada vebasto grijača i servisni majstor to za čas otkloni, ali kako se radi o lošem kontaktu električnih provodnika, isti autobus se u vožnji ponovo nalazi u problemu, jer kvar nije stručno i kvalitetno otklonjen, a može se otkloniti, te je za isti kvar naveo duže vrijeme trajanja bez kvalitetnog popravka, a konkretno se radi o kvaru na garažnom broju 304, zatim o kvaru na garažnom broju 302 na kojem lupaju podmetači, i još je naveo da se još uvijek u servisu trgaju listovi iz knjige kvarova u slučaju da isti nije otklonjen.
- 5 -

Potom je postavio pitanje: Kako to da od ostalih struktura u ZET-u osim vozača, nitko ne odgovara za svoje postupke ako isti nisu u skladu sa obvezama i nitko za takove slučajeve ne postavlja pitanje odgovornosti, a radi se o odgovornosti prema poslu, te je zatražio, ne samo odgovor, nego i jednakost prema svim uposlenicima.

Kolaković Jure:

Navodeći bitan faktor, da prometno osoblje za vrijeme radnog vremena ne smije biti pod utjecajem alkohola, te kako se vozače alko-testira, bilo po odabiru kontrolora ili prema prijavi putnika, vozač puše u dreger, a istovremeno službujući koordinator nije u stanju izaći iz objekta na peron, i takovo stanje smatra krajnje nedopustivim.

g. Pintek Mladen poslovođa servisa AP Podsused:

U svom izlaganju je pojasnio stanje opremanja autobusa sa zimskim gumama i naveo da su svi autobusi zadovoljavali zakonske uvjete za prometovanje u zimskim uvjetima, ali je dodao da određeni proizvođači imaju drugačiji narez na habajučem sloju gume, i da taj narez nije kao što bi mi očekivali za naše uvjete.
Pored toga je naveo, da veći broj autobusa ima cjelogodišnje gume, odnosno model M + S ali na pogonskoj osovini su uglavnom zimske gume.
Posebno je rekao, da će se na autobusima postaviti sjenila u koliko ih ima dovoljno za sve autobuse, kao i da će ostali traženi radovi biti izvedeni, te će se posebno pratiti, da se pisani kvarovi otklone i u promet raspoređuju ispravni autobusi.
Nazočne je izvijestio, da je odlučeno, da će se autobusi marke Mercedes od sada popravljati u našoj servisnoj radionici i da će na vrijeme izvršavati svi potrebni radovi uključujući i pripremu autobusa za ljetnu eksploataciju sa ispravnim klimama.

g. Štaba Stjepan predsjednik I.O. AP Podsused:

Obzirom da su iscrpljene sve točke dnevnog reda, a za diskusiju se niko ne javlja, zahvalio se nazočnima na odazivu i sudjelovanju u razradi dnevnog reda te konstatirao: da je sastanak završen, a slijedeći će biti na vrijeme zakazan.


Zaagreb, 21.03.2013.g.


Predsjednik I.O. AP Podsused: ______________________________
( Štaba Stjepan )

_________________
SRETNO
avatar
Beli
Moderator
Moderator

Broj postova : 202
Join date : 25.01.2011
Lokacija : Podsused

[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.