Udruga vozača i automehaničara Podsused - Velika Gorica
Similar topics
Gallery


Keywords

Top posting users this week

Poll
Affiliates
free forum


Prometna kultura

Započni novu temu   Odgovori na temu

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Prometna kultura

Postaj by Mihailo Mateljan on 6/8/2012, 14:18

Na hrvatskim je prometnicama 2008. poginulo 662 osobe, što je 7% više nego 2007, što Hrvatsku stavlja na crni vrh u Europi. Odgovornost za taj »crni trend« dijele svi sudionici u prometu.
avatar
Mihailo Mateljan
instruktor vožnje
instruktor vožnje

Broj postova : 26
Join date : 26.06.2011
Age : 37
Lokacija : Zagreb - Špansko

[Vrh] Go down

Re: Prometna kultura

Postaj by Mihailo Mateljan on 6/8/2012, 14:21

Po čemu mogu prepoznati da sam opasan vozač ako vozim beskrupulozno i opasno?

Za ilustraciju se možemo prisjetiti načina na koji se postaje vozač. Potrebno je, prije svega, prihvatiti izazov i odlučiti biti vozač. Nakon toga slijedi teoretsko upoznavanje s time što znači biti vozač i na koji se način postaje kvalitetan vozač, a potom se sami upuštamo u prakticiranje naučenoga prihvaćajući odgovornost u svim segmentima. Najprije s instruktorima vožnje, a kasnije, kad nas proglase sposobnim za samostalnu vožnju, vozimo samostalno. No učenje tada ne prestaje. Naprotiv, učimo i usavršavamo se dok smo živi. Jedino društvo, država to ne raspoznaje!!!!!
Na području sigurnosti u prometu je također najprije potrebno prihvatiti poziv i opredijeliti se. Važno je teoretsko upoznavanje, ali još je važnije prakticiranje onoga što učimo. U prvoj fazi uz pomoć autoškole te nakon položenog ispita roditelja, braće, sestara , prijatelja, nastavljamo osobno svjedočiti ono za što smo se opredijelili, imajući uvjek na pameti da neprestano moramo učiti i usavršavati se. Hrvatska je, prema statističkim podacima, prva u Europi po broju poginulih u prometu. U prometu su odgovorni svi, od pješaka, suvozača, vozača, cesta do vozila. Jesu li svi, pozvani da budu odgovorniji u prometu?

Može se povući paralela između moralnih zakona i prometnih znakova. I jedno i drugo ima svrhu pomoći nam na putu prema cilju. Odgovorna osoba će se pridržavati zakona i znakova čak i onda kad im smisao odmah ne prepoznaje. Napasnik će nas, dakako, uvjeravati da ćemo, ako se ne obaziremo na postavljena upozorenja, obavijesti ili naredbe, biti kao bogovi, ali to je stari trik na koji samo naivni nasjedaju. To nam pomaže da sebe vidimo u pravome svjetlu, da budemo realni i iskreni. Najveći broj nesreća događa se upravo zato što sudionici u prometu nerealno uočavaju situaciju. Precjenjuju sebe ili svoje vozilo, ne uočavaju stvarnost u kojoj se nalaze i poprilično su egoistični. Radosna vijest pruža mi mogućnost da budem dobar čovjek. A to je onda i izvanredan preduvjet da budem dobar i u prometu.

avatar
Mihailo Mateljan
instruktor vožnje
instruktor vožnje

Broj postova : 26
Join date : 26.06.2011
Age : 37
Lokacija : Zagreb - Špansko

[Vrh] Go down

Re: Prometna kultura

Postaj by Mihailo Mateljan on 6/8/2012, 14:23

Što onda znači biti dobar u prometu, dobro voziti, dobro pješačiti?


Da bi se bilo dobar sudionik prometa, potrebno je ispuniti nekoliko preduvjeta. Prije svega, u sebi izgrađivati pozitivan stav prema prometu. Nije dovoljno biti u prometu. Potrebno je sudjelovati u prometu cijelim svojim bićem. Drugi uvjet je poučenost o prometnim zakonima i propisima. No, nije dovoljno samo znati, nego treba prije svega shvatiti zbog čega se nešto od nas traži. Znak koji nas upozorava da je pred nama obilježeni pješački prijelaz neće nas se dojmiti onda kad naučimo njegovo značenje, nego kad shvatimo u koju se opasnost dovodimo ukoliko navrijeme ne smanjimo brzinu, povećamo oprez i budemo spremni na kočenje i zaustavljanje. Sljedeći uvjet je koncentrirana vožnja koja zahtijeva da budemo prisutni duhom i tijelom ovdje i sada. Tako ćemo u iznenadnim i nepredvidljivim situacijama moći reagirati ispravno i pravodobno.

Ne treba smetnuti s uma ni opasnosti koje na nas vrebaju tijekom vožnje. Valja razviti osjećaj za druge sudionike u prometu i spremnost pomoći. Posebnu pozornost treba posvetiti održavanju vozila kako ne bismo doveli u opasnost svoj i tuđi život. Važno je znati svoje granice, ne forsirati se i odmarati se tijekom zahtjevnije vožnje. Neizostavno je i razvijanje ekološke svijesti, odnosno nastojanje da što manje zagađujemo svijet oko sebe. Valja promisliti i o zagađenosti bukom, poglavito nepotrebnim trubljenjem.

Posljednjih godina organizirano je niz akcija u prometu: »Pametni znaju čemu služi pojas«, »Ako piješ, ne vozi«... A čini se da je »fora« piti i voziti, ne stavljati pojas i općenito kršiti pravila. Postoji li kod nas kultura vožnje, shvaćamo li uopće promet ozbiljno?

Jedan od korištenih slogana glasi: »Cesta nije pista«, a želi nam posvijestiti potrebu razvijanja kulture vožnje. Čovjekov karakter itekako se može procijeniti prema ponašanju u prometu. Čovjek koji izgrađuje sebe, koji je jednom riječju dobar, bit će dobar i u prometu. To je jedan od načina na koji svi mogu pridonijeti razvijanju prometne kulture. Drugi način je promjena mentaliteta u kojemu živimo. Dok god oko sebe vidimo da je uvijek u pravu onaj koji je jači, ne možemo očekivati da će biti normalno da se vozači jurećih limuzina zaustavljaju kako bi propustili bakicu koja sporo prelazi preko obilježenoga pješačkog prijelaza.

Mentalitet u kojemu živimo oslikava slogan: »Ako piješ, ne vozi.« Time se poručuje da je prioritetna radnja opijanje, a vožnja, kao drugotna radnja, treba izostati ukoliko se pretjeralo u onom prvom. Logičnije bi bilo da se veli: »Ako voziš, ne pij.« Time bi se naglasak stavio na vožnju i nužnost da se odbaci alkohol dok god traje potreba za vožnjom. Netko će reći da je to sitnica. Slažem se, ali isto tako znam da se savršenstvo sastoji od sitnica.
avatar
Mihailo Mateljan
instruktor vožnje
instruktor vožnje

Broj postova : 26
Join date : 26.06.2011
Age : 37
Lokacija : Zagreb - Špansko

[Vrh] Go down

Re: Prometna kultura

Postaj by Mihailo Mateljan on 6/8/2012, 14:25

Je li broj stradalih u prometu odraz loše zakonske regulative - pa je treba mijenjati, ili je riječ o nepoštivanju već postojećih zakona?


Uz već spomenutu promjenu mentaliteta čini mi se da bi bilo vrijeme da se konačno počnu provoditi zakoni koji uključuju i sankcioniranje prekršitelja. I najbolji zakoni su beskorisni ukoliko se ne provode. Neprilagođena brzina, vožnja u alkoholiziranom stanju, nepropisno parkiranje i onemogućavanje nesmetanog kretanja pješaka - samo su dio prometnih prekršaja koji se svakodnevno događaju.

Izdvojio bih još tri prometna prekršaja koje smatram najočitijim pokazateljima nepoštivanja prometnih zakona i propisa. Prvi od njih je ulazak u raskrižje bez mogućnosti da ga se neometano prijeđe. Time se, zbog kratkotrajne sebičnosti, stvaraju čepovi, blokiraju se raskrižja i produžuju kolone.
Drugi je slučaj neprepuštanje ili oduzimanje prednosti vozilima s pravom prednosti prolaska, poglavito kad takva vozila daju posebne zvučne i svjetlosne znakove. Ipak, najtragičnije je ponašanje koje ne poštuje prednost pješaka na obilježenome pješačkom prijelazu.
avatar
Mihailo Mateljan
instruktor vožnje
instruktor vožnje

Broj postova : 26
Join date : 26.06.2011
Age : 37
Lokacija : Zagreb - Špansko

[Vrh] Go down

Re: Prometna kultura

Postaj by Mihailo Mateljan on 6/8/2012, 14:27

U podlozi su takvoga ponašanja karakterni nedostaci kojih bi se svaki čovjek trebao čuvati, sljepoća za stvarnost oko sebe, bešćutnost prema tuđoj muci i neposjedovanje potrebe zaštititi onoga tko je slabiji.
Ipak, valja posvjedočiti činjenicu da ima puno više vozača koji savjesno i odgovorno sudjeluju u prometu. Nažalost, o njima se ne govori.
avatar
Mihailo Mateljan
instruktor vožnje
instruktor vožnje

Broj postova : 26
Join date : 26.06.2011
Age : 37
Lokacija : Zagreb - Špansko

[Vrh] Go down

Re: Prometna kultura

Postaj by hrvoje on 6/8/2012, 21:11

Mihailo Mateljan je napisao/la:Na hrvatskim je prometnicama 2008. poginulo 662 osobe, što je 7% više nego 2007, što Hrvatsku stavlja na crni vrh u Europi. Odgovornost za taj »crni trend« dijele svi sudionici u prometu.

Da dijelimo odgovornost svi to je zato što smo svi bahati i neodgovorni i što nam auto služi za iživljavanje i trke a ne za prijevoz od kuće do posla i obrnuto i nama takvima kakvi jesmo treba strožija policija koja bi sitnije prekršaje kažnjavala novčano a veće prekršaje prvo oduzimanjem vozačke a za moto trkaće obavezno oduzimati vozila i redovito ih uništavati pred publikom drobljenjem bagerom ili prešom vlasnika prisilit da gleda. Twisted Evil
avatar
hrvoje
vozač busa
vozač busa

Broj postova : 15
Join date : 09.05.2011
Lokacija : Zagreb

[Vrh] Go down

Re: Prometna kultura

Postaj by Beli on 23/2/2014, 17:27


_________________
SRETNO
avatar
Beli
Moderator
Moderator

Broj postova : 202
Join date : 25.01.2011
Lokacija : Podsused

[Vrh] Go down

Re: Prometna kultura

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Moľeą odgovarati na postove.