Udruga vozača i automehaničara Podsused - Velika Gorica
Gallery


Keywords

Top posting users this week

Poll
Affiliates
free forum


Kružni tok Jadranski most

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Kružni tok Jadranski most

Postaj by Mihailo Mateljan on 5/8/2012, 23:39


Kružni tok - Remetinec


Vjerojatno najstrašniji kružni tok.
Izbjegavaju ga mnogi, kandidati u autoškoli, početnici i nesigurni vozači, a ni iskusnim vozačima nije drag.
Zbog toga sam odlučio posvetiti cijelu stranicu tom strašnom kružnom toku.

Tko onda ima prednost ?
Taj naš strašni kružni tok obilježen je znakovima. Prilikom ulaska u kružni tok nailazite na znak

koji govori da dolazite na raskrižje sa cestom koja ima prednost prolaska. Vozila koja se nalaze u kružnom toku imaju prednost prolaska pred vama koji ulazite u kružni tok ! Da nema prometnog znaka prednost bi imala vozila koja se uključuju u kružni tok, odnosno dolaze sa desne strane vozilu koje je u kružnom toku.
Primjer:
dolazite iz smjera velesajma i na kružnom toku skrećete udesno prema Jadranskom mostu. Vozite u trećoj ili četvrtoj brzini i ne zanimaju vas vozila u kružnom toku. Vi ste zaštićeni ležećim policajcem. Na nekim drugim kružnim tokovima zaštićeni ste punom crtom. Niste !!! Ne zaboravite da vi imate ! Vi nemate prednost ! U slučaju da vozač koji je u kružnom toku pređe preko ležećeg policajca i udari u vaše vozilo on je kriv jer nije poštivao oznake na kolniku, a vi jer ste oduzeli prednost !
U kružnom toku vozila koja zadržavaju smjer ravno i svoju prometnu traku imaju prednost !
Primjer:
dolazite iz smjera Lučko. Ulazite u kružni tok krajnom desnom prometnom trakom. Prolazite pokraj izlaza za Remetinec. Prolazite pokraj izlaza za velesajam i želite nastaviti svojom desnom prometnom trakom prema Jadranskom mostu. Vozilo iz srednje prometne trake izlazi prema velesajmu, prelazi preko vaše desne prometne trake i ......čuvajte se.....on misli da vi morate izaći na izlaz prema velesajmu. Naravno da ne morate. Ako želite možete napraviti 100 krugova desnom prometnom trakom i na kraju izaći na izlaz koji želite. A da ste cijelo vrijeme u prednosti. Pravilo preživljavanja u desnoj traci je...pazite na druge vozače...na njihove greške...pratite ih u retrovizorima i preko ramena...
Savjet:
dolazite iz smjera Lučko. Uđite u kružni tok srednjom prometnom trakom. Prođite pokraj izlaza za Remetinec. Prođite pokraj izlaza za velesajam. Nakon što prođete izlaz za velesajam prestrojte se u desnu prometnu traku pazeći da u desnoj prometnoj traci nema vozila (većina vozila će desnom prometnom trakom izaći prema velesajmu).

2. NAJČEŠĆI SUDARI U KRUŽNOM TOKU

1. Sudar na ulazu u kružni tok
Zaustavljate se na ulazu u kružni tok. Želite nastaviti ravno. Vozilo se zaustavlja iza vas. Krećete vozilom. Predomislite se u zadnji tren. Zaustavljate se. Vozač u vozilu iza vas gleda lijevo prema vozilima u kružnom toku. Ne primjećuje da ste se predomislili i zaustavili. Nalijeće na zadnji kraj vašeg auta samo zato jer je gledao lijevo.
Savjet: Kud voziš tud gledaj ! Prvo riješite prometnu situaciju ispred sebe !

2. Sudar zbog loše procjene
Prilikom ulaska u kružni tok morate moći dobro procijeniti brzinu vozila u kružnom toku, njihov položaj u traci, mogućnosti vašeg vozila i vaše vozačke vještine.
Ulazite srednjom prometnom trakom iz smjera Jadranskog mosta. Nastavljate u desnu prometnu traku. Vozilo iz srednje prometne trake siječe vašu prometnu traku i izlazi prema Lučkom. Ono je u prednosti se je već nalazilo u kružnom toku, a vi imate znak .

Savjet: Ulazite u kružni tok i dalje prateći položaj i brzinu vozila koja su u dolasku !

3. Sudar zbog nepoznavanja prometnih propisa i sigurnosnih pravila
Vozila koja zadržavaju smjer i svoju prometnu traku imaju prednost. Vozila koja su u srednjoj traci i izlaze na izlaz prema velesajmu ili Lučkom imaju prometnu traku koja ih može odvesti ravno njihovom prometnom trakom ili pak desno prema izlazu. To vozače buni. Misle da zato jer im je iscrtana traka i prema izlazu mogu izaći i da su u prednosti.
Savjet: ako ste u desnoj prometnoj traci i nastavljate ravno (ravno znači nastaviti kružiti kružnim tokom) pazite na vozila u srednjoj prometnoj traci promatrajući ih u retrovizorima i preko ramena !

4. Sudar zbog nepraćenja svoje prometne trake
Neiskusni vozači pogriješe u praćenju prometne trake. Puno je tu raznoraznih crtica i oznaka, za neiskusnog vozača previše informacija. Najčešće pogriješe kod izlaza za Remetinec gdje iz desne trake prelaze u srednju traku bez da su svjesni da griješe pa to naprave bez provjere i bez žmigavca.

3. KADA DAJEMO ŽMIGAVAC (POKAZIVAČ SMjERA) ?

Prilikom ulaska u kružni tok ne dajemo žmigavac. To je prometno ravno.
Prije izlaska iz kružnog toka dajemo desni žmigavac. Na taj način obavještavamo vozila da izlazimo iz kružnog toka i olakšavamo njihov ulazak.
avatar
Mihailo Mateljan
instruktor vožnje
instruktor vožnje

Broj postova : 26
Join date : 26.06.2011
Age : 37
Lokacija : Zagreb - Špansko

[Vrh] Go down

Re: Kružni tok Jadranski most

Postaj by hrvoje on 6/8/2012, 21:24

4. Sudar zbog nepraćenja svoje prometne trake
Neiskusni vozači pogriješe u praćenju prometne trake. Puno je tu raznoraznih crtica i oznaka, za neiskusnog vozača previše informacija. Najčešće pogriješe kod izlaza za Remetinec gdje iz desne trake prelaze u srednju traku bez da su svjesni da griješe pa to naprave bez provjere i bez žmigavca.

da mnogi vozači misle da ne treba uključivati žmigavce u kružnom toku to sam se bezbroj puta uvjerijo i takvi vozači su najopasniji.
avatar
hrvoje
vozač busa
vozač busa

Broj postova : 15
Join date : 09.05.2011
Lokacija : Zagreb

[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.